Dovolená na Orlíku je skoro jako u moře

Dovolená na Orlíku je skoro jako u moře

V dnešní nejisté době si nemůžeme být jistí, zda v létě bude možné, a především bezpečné vycestovat k moři. I když Česká republika patří k jedněm z mála zemí, které se nemohou pyšnit výhledem na širé moře, není třeba zoufat, k tomu, abyste si mohli v klidu užít týden válení se u vody a nicnedělání není potřeba jezdit za hranice. A proč se nevydat rovnou k co se týká objemu vody největší nádrži u nás, Orlíku? (Co se týká rozlohy, je největší Lipno).

Na písčitých plážích ukrytých za borovicovými háji si můžete užít celodenní klidnou relaxaci, opalování, a nakonec i vodní radovánky. Jediné, co vám možná bude chybět jsou vlny, ovšem ty vám snad nahradí možnost kromě ležení na pláži vidět i mnoho zajímavých míst.

Co tedy můžete dělat u Orlické vodní nádrže kromě odpočinku u vody? Za návštěvu samozřejmě stojí hrad Orlík, který se kdysi tyčil na vysoké skále nad řekou, ovšem po zatopení údolí je sotva pár metrů nad vodní hladinou. Po březích nádrže vás provede několik turistických i naučných stezek a dechberoucí pohledy na klidnou vodní hladinu obklopenou lesy vám jistě přinesou podobný pocit pohody a klidu jako nekonečné zírání do vln. Další netradiční výhledy a klidné pohupování na vodní hladině vám poskytne projížďka lodí po vodní nádrži, můžete se tak snadno dostat například na královský raně gotický hrad Zvíkov.

Pokud patříte k těm aktivnějším, kteří nevydrží týden ležet u vody, můžete si s sebou vzít například kola nebo pohorky a po některé z mnoha turistických cest se vydat na výlet i mimo hlavní turistické cíle. V okolních obcích najdete mnoho historických památek, přírodních krás i jiných zajímavých míst.