Je voda z kohoutku skutečně nezávadná?

Je voda z kohoutku skutečně nezávadná?

Bez vody se žádná lidská bytost neobejde. Můžeme držet nejrůznější typy diet, vynechat z jídelníčku maso a živočišné výrobky, jíst nějakou dobu jen ovoce nebo zeleninu anebo si dát čtrnáct dní naprostý detox a popíjet jen vodu s chili. S jídlem se dá zkrátka hodně experimentovat a je jen na nás, co budeme, nebo nebudeme jíst. S vodou už je to o něco složitější. Pokud bychom tělu nedali celý den napít, odrazí se to na našem fyzickém i psychickém stavu a při pravidelnějším vynechávání přísunu tekutin si můžeme zadělat na vážné zdravotní problémy.

Spousta lidí se dnes v rámci zdravého životního stylu rozhoduje nepít nic jiného než čistou vodu. Ta v sobě neobsahuje vůbec žádné kalorie ani cukry a náš organismus tak zavodní skutečně nejefektivněji. V neposlední řadě je výhodou také fakt, že zatímco limonády si musíme kupovat v obchodě, pitná voda nám teče doma z kohoutku.

Čistá voda se mimo jiné vyznačuje tím, že nemá žádnou chuť. Pokud ji tedy pijeme, je pravděpodobné, že to děláme jen proto, abychom zahnali žízeň anebo do našeho těla zbytečně nevpravovali žádná éčka a jiné škodliviny, které v sobě obsahují sladká pití kupovaná v obchodech. Můžeme si, ale být jisti, že to, co nám doma teče z kohoutku, je pro tělo opravdu nezávadné?

Pokud nejsme majiteli vlastní studny a čističky vod a vodu tak odebíráme z veřejných vodovodů, většinou nás ani nenapadne se zamyslet nad tím, jestli je voda ve skutečně dobré kvalitě. Jakoby označení „pitná voda“ nutně znamenalo, že nám z kohoutku vytéká křišťálově nezávadná tekutina.

Na cestě z vodárenské společnosti do naší koupelny či kuchyně voda urazí kus cesty. Kromě průtoku veřejnými vodovody musí poté ještě absolvovat cestu „vnitřním vodovodem“ tedy rozvodem vody, který navazuje na vodní přípojku a rozvádí vodu po domě. Zatímco za kvalitu veřejných vodovodů zodpovídá pověřená osoba, správnou funkci vnitřních vodovodů si musíme hlídat sami. Je proto opravdu důležité nesnažit se při stavbách vodovodů ušetřit a na vodohospodářské stavby vybrat firmu, která nám je provede rychle a levně, ale raději se zaměřit na kvalitu její práce. Tu zjistíme nejlépe z recenzí bývalých klientů.