I okna mohou dům zabezpečit

I okna mohou dům zabezpečit

Mít vlastní bydlení je snem snad každého dospělého člověka. Kromě praktických stránek jako je určitá finanční jistota, kterou nám vlastnění nemovitostí nabízí, je vlastní bydlení něco, co je jenom naše a můžeme si ho zařídit úplně podle sebe. Pokud koupíme byt, jsme trošku limitovaní jeho velikostí a rozložením místností. Pokud ale stavíme dům, můžeme si v něm vymyslet všechno od velikosti až po barvu stěn sami.

I když vzhled našeho bydlení vytváří určitou atmosféru a ovlivňuje to, jak se v domě cítíme, existuje celá řada dalších faktorů, které mohou kvalitu našeho bydlení značně ovlivnit. Kromě nepřívětivých sousedů, nám mohou zavařit také podstatné funkční součásti domu, které však zařizujeme a vybíráme zvlášť. Mezi nimi například taková okna.

Dům bez oken si dnes umí představit asi málokdo. Kromě toho, že nám okna pomáhají výrazně ušetřit za elektřinu, pouští k nám do domu také paprsky slunce. To, jak moc je dům prosvětlený, má vliv například na naši náladu. Umístění, tvar i velikost oken tak hrají poměrně zásadní roli.

Při výběru oken bychom měli věnovat pozornost především parametrům stavby. Důležitým faktorem by však mělo být také prostředí, ve kterém se stavba bude nacházet. Pokud bude dům například v prostředí, kde je větší hluková či zvuková zátěž, měli bychom to při výběru oken zohlednit.

V úvahu bychom měli brát také bezpečnostní prvky. Některé typy oken jsou dnes vybaveny bezpečnostními prvky, které mohou znesnadnit vloupání. I sebebezpečnější dveře totiž zlodějům nezabrání, aby se do domu zkusili vloupat jinou cestou.

Další otázka, kterou si při výběru oken musíme položit, je, jaký materiál zvolíme. Ten bychom měli vybírat především podle typu stavby a našich osobních preferencí. Moderní okna jsou dnes vyráběna tak, aby odolala veškerým povětrnostním vlivům i změnám počasí. Materiál oken by tak měl záviset především na našem vkusu a finančních možnostech. Materiál, ze kterého jsou okna vyrobená, nemusí být dokonce ani na první pohled rozeznatelný. Naprosto běžně se dnes vyrábí například plastová okna s designovými „dřevěnými prvky“. Tuto variantu volí lidé především tehdy, když touží po vzhledu dřevěných oken, ale zároveň nechtějí věnovat spoustu času a peněz jejich povrchové údržbě a péči. V dnešní době najdeme na trhu spoustu značek plastových oken. Za zmínku stojí například plastová okna REHAU.

Dalším důležitým prvkem každého domu jsou jeho vchodové dveře. Kromě toho, že si získají pozornost každého návštěvníka, jsou také důležitým ochranným prvkem domu. Prakticky každý „otvor“, který v domě vytvoříme, ať už se jedná o okna, dveře nebo třeba garážová vrata, bychom měli vnímat jako potencionální šanci pro zloděje a co nejlépe jej zabezpečit. Výhodou je, pokud seženeme firmu, která se zabývá prodejem dveří i oken současně.