Jaká jsou nejčastější oční onemocnění, a jak je poznáme?

Jaká jsou nejčastější oční onemocnění, a jak je poznáme?

To, že trpíme nějakou oční vadou, není v dnešní době nic neobvyklého. Problémy s očima má více než polovina lidí na celém světě. S některými vadami se narodíme, jiné nás mohou potkat až v průběhu života například v důsledku stárnutí. V dnešní době však naštěstí existuje celá řada dioptrických pomůcek, které nám mohou nejen pomoci zrak zlepšit, ale často jsou také stylovým doplňkem našeho outfitu. Velmi oblíbená je dnes také operace očí, která nám je schopná zrak výrazně zlepšit či některé poruchy dokonce zcela zvrátit.

Zatímco některá oční onemocnění trápí lidstvo takřka od nepaměti, jiná jsou výplodem moderní doby. Na vině je pochopitelně časté používání elektronických zařízení. Pokud v práci osm hodin v kuse hledíme do počítače, večer usedáme k televizi a před spaním ještě trávíme čas sledováním sociálních sítí na displeji našich mobilních telefonů, musí se to někde projevit. Poměrně frekventovaným problémem, který je s těmito činnostmi spojený a trápí stále více lidí, je syndrom suchého oka. Při práci s počítačem, tabletem či mobilem totiž intuitivně méně mrkáme, což vede k osychání povrchu oka, které se projevuje pálením a řezáním.

Mezi nejčastější typy očních vad, které trápí zhruba každého druhého Čecha, patří krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus a takzvaná presbyopie. Krátkozrakost se projevuje neostrým viděním do dálky. Jedná se vlastně o problém, kdy se paprsky světla sbíhají už před sítnicí a na sítnici tak nevzniká ostrý obraz. Pokud bychom si tak těsně před sebe dali knihu, písmenka v ní uvidíme ostře, zatímco nábytek v pozadí nebo výhled z okna už může být rozmazaný. Při dalekozrakosti mají lidé přesně opačný problém. To, co mají tak říkajíc přímo před očima, vidí rozmazaně, zatímco objekty v dáli jim připadají ostré. Astigmatismus je potom vada, která se vyskytuje často v kombinaci s krátkozrakostí či s dalekozrakostí. Způsobuje do jisté míry zastřené nebo zkreslené vidění na všechny vzdálenosti. Mezi projevy astigmatismu patří například únava nebo bolest hlavy, a to zejména po delším čtení či jiném namáhání zraku. Presbyopie je potom vada, které se dříve či později nevyhne asi nikdo z nás. Jedná se o vadu zraku, způsobenou stárnutím očí. Tato vada se projevuje většinou po čtyřicátém roku života a projevuje se neostrým viděním při čtení, šití a podobných činnostech.

Důležité je mít na paměti, že čím dřív se oční onemocnění podchytí, tím pomalejší může být jeho průběh a postupné zhoršování. Pokud máme pocit, že bychom mohli mít náběh na nějakou ze zmíněných nemocí, měli bychom navštívit očního lékaře. Kvalitní oční ordinaci potom najdeme například ve Zlíně.