Kolem Polabí jedině na kole

Kolem Polabí jedině na kole

Pokud milujete dovolenou na kolech a přemýšlíte kam se vydat letos, nebo s cyklistikou teprve začínáte a objevujete kouzlo tohoto způsobu cestování, nenajdete snad lepší možnost, kam se vydat, než je Polabí. Rovinatá krajina v okolí řeky Labe přímo vybízí k nenáročným výletům na kole, pěšky nebo lodí. Nabízí však mnohem více než jen příjemnou projížďku s výhledem na vodní hladinu. Cyklostezky v tomto kraji vás zavedou k mnoha významným místům nebo jimi přímo projedete.

Mezi neoblíbenější úseky této trasy se řadí lázeňské město Poděbrady a jeho okolí a historický Nymburk. Je jen na vás, zda se rozhodnete jet proti proudu řeky nebo ji raději budete následovat. Cyklostezkami je tento kraj plně protkaný, a tak můžete dojet dále do Kolína, na opačnou stranu do Brandýsa nad Labem nebo se kdekoliv z hlavní trasy oblíbené turisty můžete odpojit a například sledovat řeku Cidlinu a dostat se do dalšího historií proslaveného města Chlumce nad Cidlinou.

Vraťme se však zpět k nenáročnému desetikilometrovému úseku, který zvládne ujet každý a na kterém má hned dvě významná města. Poděbrady proslavil především král Jiří z Poděbrad, avšak ne každý ví, že se jedná o lázeňské město s několika léčivými prameny, kolonádami, parky i příjemnými kavárnami. Pokud byste nechtěli pokračovat do Nymburka, historického města s gotickými hradbami i malebnými uličkami, proslaveného i díky Bohumilu Hrabalovi a jeho Postřižínskému pivovaru, můžete z Poděbrad pokračovat po cyklostezce opačným směrem do Libice nad Cidlinou. Mimo hlavní turistická lákadla je příjemné se z hlavních cest odpojit a nebát se prozkoumat i malé vesničky, přírodní památky nebo kousky zapomenuté historie.