Zrak si musíme chránit v každém věku

Zrak si musíme chránit v každém věku

Mít problémy s očima je velmi nepříjemné. Kdo někdy prodělal bolestivé onemocnění očí ví, jak omezuje běžný život. Bolest oka může být způsobena celou řadou nemocí, neměli bychom ji vzhledem k důležitosti zraku nikdy podceňovat a raději co nejdříve vyrazit za očním lékařem.

Nejčastější příčinou bolesti oka je zánět spojivek, který může mít jak virový, tak bakteriální původ. Oko bolí, produkuje hustý výtok, který slepuje víčka, oko je překrvené a červené. Na bakteriální zánět pomohou antibiotika ve formě kapek nebo mastí, na virový zánět se používají kapky a masti s dezinfekčními vlastnostmi.

Často se u pacientů objevuje také velmi bolestivé ječné zrno, které způsobuje zanícení žlázky očního víčka. Víčko oteče, je v něm bolestivá hrudka a pokud bolest neustupuje, lékař podává antibiotika ve formě mastí nebo kapek.

Nejzávažnějším a rovněž bolestí se projevujícím onemocněním je glaukom neboli zelený zákal. Většinou se objevuje až v dospělosti, ale může být i u novorozenců. V oku se zvýší vnitřní tlak, tlačí na zrakový nerv a oko se postupně poškozuje. Zpočátku se dostaví zužování zorného pole, později oko vidí pouze to, co je přímo před ním. Při podezření na projevy zeleného zákalu je třeba okamžitě přistoupit k léčbě, protože zanedbání vede k postupné ztrátě vidění.

S věkem se problémy s viděním stupňují, lidé se neobejdou bez brýlí nebo kontaktních čoček, u osob nad padesát let a diabetiků se může projevit makulární degenerace oka, při níž člověk hůře rozpoznává barvy, špatně vidí za šera a má zamlžené vidění. U starších lidí se také postupně zakaluje oční čočka, pacient má pocit, že se na svět dívá přes mléčné sklo. Poškozením cév v sítnici jsou ohroženi ve velké míře především diabetici.

Proto je tak důležité věnovat pozornost prevenci. Ve Vlašimi ordinuje oční lékař v Lidické ulici každý den, denně dopoledne, v pondělí a úterý také v odpoledních hodinách. MUDr. Magdalena Rajdlová má smlouvy se šesti zdravotními pojišťovnami, domluví se anglicky a německy.