Potravinová intolerance nebo alergie?

Potravinová intolerance nebo alergie?

Bolí vás poslední dobou často břicho, trpíte nadýmáním nebo jste pořád unavení a necítíte se dobře? Na vině mohou být potravinové alergie, které se mohou projevit v každém věku a s ubíhajícími léty může slábnout nebo naopak sílit. Může se projevovat nejen zažívacími potížemi ale i otokem obličeje, pálením úst nebo i stažením hrdla. Pro lepší pochopení toho, co jsou to potravinové alergie si pojďme nejdříve vysvětlit, jak se liší od potravinové intolerance (nesnášenlivosti), v dnešní době až nadužívaném termínu.

U potravinové intolerance bývají potíže spíše chronického rázu, a tak může být horší ji odhalit. Je to porucha metabolismu, kdy tělo není schopné vyrobit látky, které danou potravinu zpracovávají. Při intoleranci je možné sníst malé množství dané potraviny, aniž by se projevily problémy, například si dát mléko do kávy ale vypít celou sklenici už přinese zažívací potíže. Potravinová alergie je reakce imunitního systému, kdy k jejímu vyvolání stačí i velmi malé množství dané potraviny a v případě závažné alergie může ohrozit život. Jistě jste v nějakém filmu viděli, jak někdo po pozření buráků celý zrudl, otekl a nemohl dýchat.

Důležité je alergii odhalit včas. I když se nejčastěji projevuje už v dětském věku, nemusí to být pravidlo. Pokud vás dlouhodobě trápí zažívací potíže nebo vás často bolí břicho, je vhodné navštívit svého praktického lékaře. Ten vás může poslat na alergologii pro dospělé, kde díky alergologickým testům zjistíte, zda máte alergii. Léky na ni ani na intoleranci zatím neexistují, na alergii jsou pouze takové, které zmírňují příznaky, a tak nejlepší, co můžete dělat, je se dané potravině zcela vyhýbat, pokud máte alergii, nebo ji v maximální míře u intolerance omezit. V dnešní době musí být všechny potraviny opatřeny seznamem alergenů, a tak snadno odhalíte, čemu se vyhnout. Praktický lékař Klatovy se zaměřuje i na alergologickou péči pro dospělé.