Mohou jít nezletilí teenageři sami k doktorovi, nebo je musí doprovázet rodiče?

Mohou jít nezletilí teenageři sami k doktorovi, nebo je musí doprovázet rodiče?

U dětského lékaře je dítě zaregistrováno od narození až do devatenácti let. Už v průběhu osmnáctého roku je tak na místě začít se rozhlížet po novém praktickém lékaři, tentokrát však už pro dospělé. Pokud mladí dospělí bydlí stále s rodiči, často se registrují právě u jejich obvodních lékařů, nicméně musí počítat také se situací, že lékař zrovna nebude nové pacienty přijímat. Je proto na místě nenechávat hledání lékaře na poslední chvíli a předem si zjistit možnosti, které máme.

Pro každého rodiče budou jeho děti dětmi napořád. Ať už jsou jim tři roky, nebo oslavili už třicáté narozeniny, rodiče je budou vždycky vidět jako jejich malé poklady. To však bohužel není oboustranné. Zlom přichází zejména v pubertě, kdy se dítě začne poprvé cítit jako „dospělý“ člověk a nechat se vodit rodiči za ručičku mu už přijde zkrátka ponižující. Podobně to může být také právě s návštěvami lékaře.

Všemu dítěti už je šestnáct let. Vypadá jako hotový dospělý člověk, nicméně v občance to ještě napsané nemá, a také postrádá potřebné zkušenosti. Do školy už ho asi vodit nebudete, a ani se nebudete snažit mu jeho volný čas vyplnit registrací do nejrůznějších kroužků. Co když se ale vašemu teenagerovi přitíží a bude potřebovat k doktorovi? Je tohle opět situace, kdy můžete nastoupit jako „rodiče pečovatelé“ a svého nemocného chlapečka nebo holčičku k lékaři doprovodit, nebo je už načase nechat je jít samotné? A kdy je to vůbec možné?

Oficiálně by dítě měli k lékaři rodiče doprovázet do dovršení jeho osmnácti let. Existují však také výjimky, kdy můžete svého dospívajícího poslat na prohlídku k dětské lékařce samotného. Měli byste ho ale vybavit patřičnými dokumenty, které po něm lékař může vyžadovat.

Do patnácti let věku dítěte je přítomnost zákonného zástupce na prohlídkách zkrátka povinná. Pokud je už však vaše dítě majitelem občanského průkazu, nicméně dospělosti ještě nedovršilo, můžete mu jako zákonný zástupce napsat souhlas k samostatné prohlídce. Formulář takového souhlasu však můžete uplatnit jen v případě návštěvy pediatra, stomatologa či gynekologa. U všech ostatních specialistů byste měli být přítomni spolu s dítětem. Podobný systém využívá například dětský praktický lékař v Rakovníku.