Jak je to se škodlivostí dětských hraček?

Jak je to se škodlivostí dětských hraček?

Někteří lidé se domnívají, že to, že je nějaká hračka na trhu volně dostupná, znamená, že je bezpečná. To však bohužel nemusí být pravidlem. Ne každá hračka totiž prošla před jejím uvedením do prodeje důkladným testováním, a nedá se tedy s určitostí říct, že je stoprocentně nezávadná.

Zatímco dříve se vyráběly hračky převážně ze dřeva a jejich kvalita spočívala především v robustnosti a pečlivé ruční práci, dnes jsou regály v hračkářství plné hraček z plastu a směsi nejrůznějších materiálů, které často nejsme na první pohled ani schopni identifikovat. Tato rozmanitost materiálů má jistě své výhody. Výrobci mohou být mnohem více kreativní a vyrobit hračky nejrůznějších tvarů, barev a často dokonce i vůní. Některé hračky však mohou bohužel obsahovat škodlivé látky, které jsou pro děti nebezpečné.

Vždy bychom měli dbát na to, kde hračky kupujeme. Jinou kvalitu najdeme pravděpodobně ve značkových hračkářstvích a jinou například na tržnici. Dobré je také zkontrolovat zemi původu, ze které hračka pochází. Největší nebezpečí představují podle statistik především čínské hračky, u kterých byly mnohokrát identifikovány škodlivé chemické láky či ftaláty. Ohrožení však nepředstavují pouze chemikálie, ale například také drobné části, které mohou děti vdechnout, nebo třeba hračky s ostrými hranami, o které se mohou zranit. Je proto důležité hračky před uvedením na trh důkladně otestovat.

Technický a zkušební ústav stavební Praha je největší zkušební a certifikační organizací v České republice. Firma disponuje několika akreditovanými zkušebními laboratořemi, ve kterých provádí testování hraček a dalších výrobků jako jsou například komponenty dětských hřišť. Výsledky zkoušek potom slouží především jako podklad pro certifikaci výrobků, nicméně mohou být využity také k ověření určitých vlastností výrobků v neakreditovaném režimu.

Kromě testování hraček provádí firma také chemické analýzy a detekci nebezpečných látek ve výrobcích různorodého průmysl. Firma testuje hygienické požadavky na výrobky přicházející do přímého styku s potravinami a pitnou vodou, zkoumá nebezpečné látky v obalových materiálech či zdravotní nezávadnost výrobků lehkého průmyslu. Mezi speciální služby firmy patří také služby akustické laboratoře a speciálního polygonu pro zkoušení výrobků pro dopravní infrastrukturu. Firma se také aktivně účastní procesu tvorby technických předpisů a norem.