O hrady, zámky a zříceniny zakopnete u nás na každém kroku

O hrady, zámky a zříceniny zakopnete u nás na každém kroku

Kdysi významné opory naší státní obrany a sídla těch nejvlivnějších osob v naší zemi, dnes pozůstatky doby dávno minulé a památníky umu našich předků. To jsou hrady a zámky, kterých u nás najdete až neuvěřitelné množství. Abychom byli trochu přesnější, zachovalých hradů máme na našem území 53, zřícenin 388 a zaniklých hradů bezmála 20. Podobné je to i se zámky, jejich přesná čísla se dohledávají složitěji, protože co kdysi mohl být menší zámeček je dnes těžko rozpoznatelná stavba v dezolátním stavu. Jejich počet se však odhaduje že bude přes dvě sta.

Z toho plyne, že když byste chtěli navštívit opravdu úplně každý hrad, zříceninu nebo zámek, který je na našem území, strávili byste tím opravdu mnoho času. Dobrou zprávou však je, že většina hradů a zřícenin se nachází ve volné přírodě, tudíž za jejich návštěvu nemusíte platit vstupné ani čekat na začátek turistické sezony a hlídat si otevírací dobu. Také je pozitivní, že pokud jste opravdu velcí milovníci historie a všechny známější hrady a zámky už máte projité, můžete se vypravit opravdu do jakéhokoliv koutu země, nazout si turistické boty a vydat se na výlet. O nějakou památku u nás totiž zakopnete na každém kroku.

Příkladem může být na první pohled nenápadná oblast na sever od Plzně, kde na první pohled na mapě nenajdete žádná velká turistická lákadla, ale jakmile si ji přiblížíte, všimnete si, že zámek, hrad nebo zřícenina je tu takřka v každé obci. Jako příklad si uveďme okolí obce Křelovice, které je pro zámeckou a zříceninovou turistiku jako dělané. V okolních obcích můžete vidět nepříliš zachovalé zámky Chrančovice a Krukanice, Cebiv a Slavice, jít na prohlídku do zámku Trpísty, a v lesích v širším okolí narazit na zříceniny Sviňomazský hrádek, Gutštejn nebo Falkenštejn. Nebuďte však zklamaní, většina z nich jsou skutečně jen zříceniny nebo pozůstatky dávno honosných sídel. Pro nadšence historie však i takového památky mohou mít svou vypovídající hodnotu, a navíc si užijete příjemnou procházku lesy nebo vyjížďku na kole.