Cestovat se dá i zodpovědně

Cestovat se dá i zodpovědně

Najde se jen málo lidí, kteří by neměli rádi cestování. Zvlášť v době levných letenek a snadno dostupných dovolených jednou ročně k moři, do světových metropolí nebo exotických zemí léta skoro každý. Právě proto světové metropole začínají praskat ve švech, některé zakazují nebo zpoplatňují vstup jednodenních turistů, jiné už nikdy nebudou mít své kouzlo, protože se postupně mění v “zábavní parky” pro turisty.

Někdy je dobré se zamyslet, jaké má naše levné cestování dopad na místa, kam se vydáváme. Dříve města vítala turisty s otevřenou náručí jako snadný přísun příjmů, dnes se však už nápor nedá zvládat. Nehledě na dopad letecké dopravy na životní prostředí. A není to případ jenom zahraničních metropolí a celkově měst, ale i příroda narůstajícím počtem lidí trpí. Například naši nejvyšší horu Sněžku ročně navštíví kolem jedenácti milionů návštěvníků ročně. Lidé chodí po nevyznačených cestách a ničí vzácné rostliny, nechávají za sebou odpadky a ve výsledku si skoro nikdo klidný výlet na který se tolik těšil ani pořádně neužije, protože se mačká v davu a čeká ve frontě, aby si mohl pořídit fotografii na ikonickém místě.

Ale turistika může být i zodpovědná, cestovat se dá tak, abyste neškodili místům, která navštívíte. Koneckonců naše země toho nabízí tolik, že není potřeba ani nikam létat ani jezdit nikam daleko. Stačí si doma nazout pohorky a vydat se na výlet do svého okolí, i v něm můžete objevit mnoho skrytých krás. A pokud vás přece jen lákají známí a idylická místa, i takový výlet se dá naplánovat tak, abyste se nemačkali v davech turistů. Nebojte se chodit tou delší a méně známou trasou, navštěvovat malé vesničky na cestě, kde můžete potkat výbornou restauraci, architektonicky fascinující kostelík nebo jedinečnou přírodní památku. Nebojte se místo do auta sednout na kolo, jedině tak neminete vše zajímavé, co vám cesta může nabídnout. A vždy si po sobě uklízejte, nechovejte se v památkách jako by vám patřili a přistupujte k přírodě s respektem. Jedině tak tato krásná místa zůstanou zachována i pro mladší generace.