Na cyklo dovolené na Slovácku nebudete vědět kam se vydat dřív

Na cyklo dovolené na Slovácku nebudete vědět kam se vydat dřív

Milujete výlety na kole a přemýšlíte, do kterých koutů naší pestré vlasti se vydáte letos? Co třeba na Slovácko, do kraje, kde se pojí nížiny lemované vinohrady a Bílými Karpaty spolu s lužními lesy a Chřiby. Přesně takové je okolí Veselí nad Moravou, kde vám bude opravdu veselo a možností na výlet tu máte tolik, že ani na kole je nestihnete objet všechny. Mimo to je to také oblast vína a lidových tradic, pokud budete míst štěstí a stihnete v některé z mnoha vesniček jejích tradiční zábavy, máte se opravdu na co těšit.

V samotném Veselí nad Moravou se na chvíli zastavte na malebném náměstí, kde najdete městské muzeum, v ulici Rybníček si můžete prohlédnout synagogu a kolem vodní elektrárny se dostanete k zámku. Zámeckým parkem můžete pokračovat k Baťovu kanálu, kde je rekreační centrum s mnoha atrakcemi. Odkud je ideální pokračovat do Bzence a do Moravského Písku, cestou narazíte na váté písky u Bzence neboli moravskou Saharu. Jedná se o jedinečný biotop, kde žijí vzácné druhy rostlin i živočichů. Písky sem podle některých navály v době poledové větry, podle jiných a pravděpodobnějších vysvětlení jsou to sedimenty řeky Moravy, které byly později vyváty a místy dosahují až 30 metrů. Samotný Bzenec by potom měli znát především milovníci vína, v roce 1875 tu vinaři jako první u nás a čtvrtí na světě zahájili výrobu šumivých vín klasikou metodou kvašením v lahvích. Mimo to tu najdete mnoho památek a zajímavostí.

Dále se můžete rozhodnout, jestli vás výlet na kole bude pokračovat do Moravského Písku, kde si můžete odpočinout například na místním koupališti a dále pak pokračovat do Uherského Ostrohu a Uherského Hradiště, nebo jestli se vydáte do Strážnice. Ta je známá především díky skanzenu, vínu a lidovým tradicím. Příjemná je projížďka lodí po Baťově kanále a nadšení cyklisti můžou pokračovat do Bílých Karpat.