Kde požádat o povolení k odstranění stavby, a jak celý proces probíhá?

Kde požádat o povolení k odstranění stavby, a jak celý proces probíhá?

Pokud vlastníte starou stavbu, pravděpodobně už jste někdy řešili otázku, jestli jí raději zbourat, nebo zrekonstruovat. Vše pochopitelně záleží na skutečném stáří a „kondici“ naší nemovitosti. Zatímco některé domy se vyplatí opravit, za jiné bychom při rekonstrukci zaplatili víc, než kdybychom postavili úplně od základu nový dům. Spousta lidí se tak po dlouhých finančních propočtech rozhodne dům raději zbourat.

Demoliční práce lidé využívají také v případě, když mají na svém pozemku nepotřebné a nevyužívané stavby, které překážejí novým stavebním záměrům. Stejně tak můžeme chtít zbourat třeba garáž, nebo starou dílnu. Na koho se ale obrátit, a jak celá demolice probíhá?

Spoustu z nás možná překvapí, že nejenom v případě, kdy chceme dům postavit, ale také když ho chceme zbourat, potřebujeme povolení nebo ohlášení. Musíme totiž doložit, že zbourání stavby neohrozí životy ani majetek nás, sousedů nebo dalších osob.

Pokud jsme vlastníkem stavby, kterou chceme zbourat, celý proces je pro nás pochopitelně mnohem jednodušší. Máme totiž ze zákona povolené, se stavbou nakládat, a tedy ji i odstranit. Přesto se však takový čin neobejde bez nutného papírování. Na stavebním úřadě tedy požádáme o povolení odstranění stavby, terénních úprav a zařízení. Pokud tento čin nikoho neohrozí, úřad nám povolení musí vydat. Ohlášení záměru odstranit stavbu podáváme vždy u stavebního úřadu, u kterého jsme v minulosti žádali o stavební povolení pro danou stavbu. Souhlas by měl stavební úřad vydat do třiceti dnů ode dne podání ohlášení. A kdo nám demolici provede?

Obrátit se můžeme na firmu DEMONTSTAV, s.r.o., která v oboru demoličních a výkopových prací působí na trhu již 15 let. Opakované zakázky renomovaných investorů jsou důkazem spokojenosti zákazníků a toho, že společnost odvádí kvalitní práci v předem sjednaných termínech. Firma disponuje dostatečně silným a kvalitním lidským a technickým zázemím a pro své zákazníky je tak spolehlivým partnerem na cestě za plněním jejich snů. Spokojenost zákazníků je pro firmu prioritou číslo jedna, a proto se firma snaží hledat optimální řešení na míru každého klienta.