Za registraci na úřadu práce se nemusíme stydět. V budoucnu nám totiž může pomoct

Za registraci na úřadu práce se nemusíme stydět. V budoucnu nám totiž může pomoct

Spousta lidí vnímá návštěvu úřadu práce jako něco, za co by se měli stydět. Často se domníváme, že registrace na úřadě svědčí o tom, že jsme jen líní najít si práci a chceme ze státu tahat peníze anebo jsme naopak tak neschopní, že si nedokážeme sehnat práci sami. Ani jedno však nemusí být pravdou a nutnost registrace na úřadu práce se může jednou týkat každého z nás.

Nikdy dopředu nevíme, co nás v životě potká, nebo co se nám v průběhu života přihodí. Po oboru, na který se specializujeme, nebude v danou chvíli poptávka, v naší firmě se rozhodnou snížit stavy anebo nás nikde nebudou chtít přijmout, protože jsme sotva vyšli školu a nemáme dostatečnou praxi a letité zkušenosti v oboru. Ani za jednu situaci tak prakticky nemůžeme, nicméně faktem je, že jsme se nějak ocitli ve škatulce „nezaměstnaní“.

V podobných situacích máme však často tendenci se registraci na úřadu práce vyhýbat a raději zůstat zavření doma a trávit čas rozesíláním životopisů, protože přeci nejsme tak neschopní, aby nás nikde nepřijali. Pokud však máme již ukončené studium či pracovní poměr v bývalé práci a nemáme zatím podepsanou novou smlouvu, mělo by naše ukončení pracovního poměru plynule navazovat na registraci na úřadu práce. Práci si můžeme v mezičase hledat stejně a v momentě, kdy nějakou najdeme, se z úřadu zase odhlásíme.

Čím dříve na úřad práce přijdeme, tím nižší jsou naše šance na finanční výpadek, který po ztrátě práce potká většinu z nás. Abychom tak zmírnili možné finanční komplikace a nepříjemnosti se ztrátou práce spojené, doporučuje se navštívit úřad práce do tří dnů od ukončení pracovního poměru.

Už na první návštěvě bychom si s sebou měli vzít všechny patřičné dokumenty, které nám dal náš bývalý zaměstnavatel. Potřebovat budeme doklad o skončení pracovního poměru, zápočtový list, doklad o výši našeho průměrného výdělku, evidenční list důchodového pojištění a potvrzení zaměstnavatele o vyplacení odstupného. K registraci budeme předkládat také občanský průkaz.

Jedním z důvodů, proč bychom se měli na úřad práce přihlásit, je to, aby nám bylo v budoucnu při žádosti o důchod vyhověno. Evidencí na úřadu práce tak dokážeme, že jsme v průběhu života buď pracovali, nebo se pracovat snažili. Nezanedbatelným důvodem je také zmíněná finanční podpora v nezaměstnanosti.