Co jsou a k čemu slouží průtokoměry

Co jsou a k čemu slouží průtokoměry

Průmyslové měření průtoku kapalin ale i plynů je v dnešní době stále důležitější. Důvodů pro to je mnoho, ať už je to bezpečnost, optimalizace procesů, konzistentní kvalita výrobků nebo ochrana životního prostředí. V mnoha aplikacích například těch určených k ohřevu nebo chlazení, v energetice nebo vodohospodářství, kde je voda, zemní plyn, chemikálie nebo pára je třeba každý den provádět jejich měření. Měření průtoku je v průmyslu nejčastěji potřeba pro správné dávkování a vyhodnocování vynaložených energií. Neexistuje žádná jednotná technologie vhodná pro všechny aplikace a pro měření všech veličin, rozlišuje se několik druhů průtokoměrů.

Rozlišují se například Coriolisovy hmotnostní průtokoměry, což jsou senzory na měření několika veličin najednou. Díky vysoké přesnosti se tento princip měření plynů a kapalin využívá stále častěji v širokém spektru průmyslových odvětví, od biotechnologií až po ropný a plynárenský průmysl. Coriolisovy průtokoměry mohou měřit v zásadě jakékoliv kapaliny a měří hned několik veličin najednou – hmotnostní průtok, hustotu, teplotu a viskozitu.

Často využívané jsou také ultrazvukové průtokoměry, které slouží k univerzálnímu a hospodárnému měření průtoku plynů a kapalin pomocí ultrazvukových vln. Díky tomu dokážou měřit nezávisle na elektrické vodivosti, tlaku, teplotě nebo viskozitě. Využívají se především v aplikacích, kde je potřeba zajistit sledovatelnou a zaručenou přesnost. Dají se využít i příložné ultrazvukové senzory, které se instalují na vnější stěnu potrubí a umožňují dočasné a dodatečné měření.

Pro všechny elektricky vodivé kapaliny v jakémkoliv odvětví jsou vhodné magneticko – indukční průtokoměry. Tento způsob měření se využívá už více než 60 let a hodí se pro monitorování kapalin, plnění, dávkování a přesné obchodní měření. Mezi další typy průtokoměrů se poté řadí vírové, nebo termické hmotnostní.