Zubního implantátu se nemusíte bát

Zubního implantátu se nemusíte bát

Ať už kvůli úrazu nebo kazu přijdete o zub, není dnes už žádný problém ho nahradit. Nejenom, že díky náhradě nepřijdete o krásný úsměv, ale především bude chrup dál sloužit svému účelu při kousání a žvýkání. Chybějící zub navíc může ovlivnit i vaši výslovnost. Proto pokud přijdete o zub, je třeba se se svým zubním lékařem co nejdříve domluvte na náhradě. Dnešní doba nabízí hned několik řešení z čehož nejplnohodnotnější náhradou chybějícího zubu je zubní implantát.

Dentální implantát může nahradit jeden, ale i více zubů. Jedná se o šroubovitý pilíř nahrazující kořen zubu, který se během chirurgického zákroku zavede do čelisti v místě chybějícího zubu a stane se jeho plnohodnotnou náhradou. Implantát je věrnou kopií původního zubu, a tak kvůli němu není ani třeba brousit okolní zuby, jako je tomu u zubního můstku. Na výrobě zubních implantátů vždy zubaři spolupracují se stomatologickými laboratořemi, kde se náhrady vyrábějí.

Pokud se někdy budete divit ceně za nový zub, mějte na paměti, že je to proces, kterého se účastní minimálně tři lidé. Váš zubař, kterému samozřejmě asistuje sestřička musí odebrat otisky zubů nebo je nasnímat tak, aby se podle toho dala vytvořit náhrada. Tyto materiály odešle do zubní laboratoře Děčín, nebo do té, se kterou spolupracuje, kde zubní technik podle otisků zubů na drahých přístrojích s použitím moderních materiálů vytvoří věrnou kopii původního zubu. Stejně jako otisky prstů i chrup má každý člověk zcela odlišný, a tak se jedná opravdu o mravenčí práci, kdy musí každý detail odpovídat předloze.

Hotový zub z laboratoře putuje pět do zubní ordinace, kde na lékaře čeká ta nejtěžší práce, a to samotný zákrok. Pacient je během něj v anestezii a až se probere, má chrup opět jako nový. Dentální implantologie, jak se tento obor jmenuje se není třeba bát, technologie jdou stále kupředu a zubní implantáty se postupně stávají běžnou praxí.