Mějte při koupi nemovitosti své peníze v bezpečí

Mějte při koupi nemovitosti své peníze v bezpečí

Našli jste nemovitost svých snů a od jejího vlastnění vám chybí už jenom vyřešit peníze a vlastnickou smlouvu? Rozhodně tyto kroky nepodceňte, přece jen se nejedná o malou částku, o kterou rozhodně nechcete přijít. Jak tedy vyřešit úschovu kupní ceny tak, abyste ani jako jedna strana prodeje nebyli znevýhodněni a nemuseli se o peníze bát?

Při úschově peněz máte na výběr mezi notářem, advokátem a bankou. Nevyužít ani jednu z možností je velmi riskantní, prodávajícímu hrozí, že po přepsání nemovitosti peníze nikdy neuvidí, kupujícímu zase že po zaplacení sumy nebude zapsán do katastru jako nový vlastník. Pokud máte peníze v úschovně, tak pokud by se vyskytl jakýkoliv problém, peníze se vám vrátí zpátky na účet. Každá z výše uvedených možností má své výhody i nevýhody a pro každého je nejlepší jiná možnost.

V současné době je nejrozšířenějším způsobem úschovy kupní ceny a řešení práv k nemovitosti advokátní úschovna. Největší výhodou volby advokáta je především to, že se může účastnit celého procesu převodu nemovitosti. Prověří vám právní stav domu, bytu nebo pozemku, vypracuje kupní smlouvu a navazující smlouvu o advokátní úschově, také ověří smluvním stranám podpisy a zrealizuje úschovu kupní ceny a listin. Tyto listiny následně uvolní a po převodu vlastnického práva vyplatí kupní cenu prodávajícímu. Všechny strany jsou tak chráněny a zabezpečeny. Advokáti, kteří spadají pod českou advokátní komoru musí mít ze zákona uzavřeno pojištění profesní odpovědnosti, a tak se nemusíte opravdu ničeho obávat.

Notářská úschova je v zásadě podobná jako advokátní, bývá však dražší, ale zase má nejvyšší možnou garanci vkladu a máte u ní nejlépe zabezpečené peníze. Úschova u banky poté s sebou nese noho rizik a nevýhod, banka může zbankrotovat, nemůžete u ní uschovat listiny a velmi záleží na tom, jaký bankovní produkt si pro úschovu vyberete. Také bývají neflexibilní. Možná je také úschova peněz u realitní kanceláře nebo u třetí nezávislé strany, avšak nejvyšší záruku a bezpečí máte u advokáta nebo u notáře.