Jaká jsou pro a proti jednotlivých typů tepelných čerpadel?

Jaká jsou pro a proti jednotlivých typů tepelných čerpadel?

Je spousta způsobů, jak si v domácnosti vytvořit teplo. Dávno se už nemusíme spoléhat jen na ústřední topení nebo na starý kotel, který častěji opravujeme, než používáme. V posledních letech na oblibě stoupají tepelná čerpadla, která získávají teplo ze vzduchu, vody či země. Jednotlivé typy čerpadel jsou potom kombinací vždy dvou těchto zdrojů. V praxi se tak můžeme setkat s čerpadlem vzduch/voda, země/voda, ale například také vzduch/vzduch nebo voda/voda.

Tepelné čerpadlo vzduch/vzduch zná většina z nás pod názvem klimatizace, aniž bychom si často tyto dva pojmy dávali dohromady. Klimatizace totiž neslouží jen k ochlazení místností, ale můžeme jí také topit. U tepelných čerpadel vzduch/vzduch je teplo získáváno ze vzduchu, tudíž se nemusíme bát, že by jej někdy bylo nedostatek. Oproti ostatním čerpadlům se tak nemusíme spoléhat na množství podzemní vody či vlastnosti půdy. Tento typ tepelných čerpadel potěší zejména naši peněženku. V porovnání s ostatními typy čerpadel má tohle velmi nízkou pořizovací hodnotu. Oblíbená je také jeho jednoduchá instalace a prostorová nenáročnost. Nevýhodou tohoto typu čerpadla je naopak poměrně vysoká hlučnost venkovní jednotky, což neocení zejména sousedé, kteří si potrpí na ticho. Hlučnost přístroje se projevuje zejména v nízkých teplotách, kdy musí jednotka při nasávání velmi studeného vzduchu pracovat na plný výkon, aby vnitřní prostory skutečně vyhřála. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že vzduch má v sobě tepelnou energii i v zimě. Tedy pokud neklesne na absolutní nulu, která je -273, 20 stupňů Celsia, je teplo z něj využitelné. Kvůli nižšímu výkonu je tento typ čerpadel vhodný především do malých prostor.

Tepelné čerpadlo voda/voda a země/voda se od sebe liší pouze zdrojem získávání tepla. Zatímco u tepelných čerpadel voda/voda je zdrojem tepla studna nebo jiná vodní plocha, tepelné čerpadlo typu země/voda získává teplo ze země plošným kolektorem nebo výměníkem umístěným ve vrtu. Čerpadlo je kromě vytápění hojně využívané také na ohřev užitkové vody a v poslední době navíc také na ohřev vody v bazénu. Vytápění těmito typy čerpadel je ekonomicky a ekologicky výhodné a na rozdíl od čerpadla vzduch/vzduch prakticky bezúdržbové.