Bez geodeta se na stavbě neobejdeme

Bez geodeta se na stavbě neobejdeme

Přípravy na stavbu domu zdaleka nekončí jen projektem. Alespoň ne tím, který navrhuje celkový vzhled našeho bydlení a rozmístění jednotlivých jeho místností v něm. K tomu, abychom si mohli dům postavit, potřebujeme kromě stavební firmy, architekta a stavebního povolení ještě jednoho človíčka, bez kterého by celá stavba musela zůstat jen na papíře – geodeta. Ten je totiž jediným specialistou, který nám je schopný zhotovit takzvaný geometrický plán naší stavby.

Geometrický plán je jedním z podkladů, který musíme v průběhu stavby a po jejím dokončení předložit hned na několika místech. Určitě ho po nás budou chtít na Stavebním a Katastrálním úřadu. Bez geometrické smlouvy bychom náš dům nemohli zkolaudovat a nebylo by nám ani přiřazené číslo popisné. Kromě toho potřebujeme geometrický plán ke kupní či darovací smlouvě a neobejdeme se bez ní ani když budeme měnit nebo jakkoliv jinak upravovat hranice pozemku.

Jinými slovy, kdykoliv budeme chtít nějakým způsobem zasáhnout do pozemku, nebo na pozemku něco postavit či změnit, bez geometrického plánu nám to nebude umožněno. Geodetické služby budeme dokonce potřebovat i v případě, že chceme vyznačit věcné břemeno.

Nejen vyhotovení samotného plánu, ale také jeho schválení Katastrálním úřadem nás může připravit o spoustu času. Je tedy dobré začít vše řešit včas. I když to, na jaký Katastrální úřas geometrický plán podáme ovlivnit nemůžeme, můžeme si alespoň vybrat spolehlivnou firmu, která nám projekt připraví v rozumném čase a za rozumnou cenu.

Naše firma vám všechno tohle může nabídnout. Zajistíme vám komplexní služby nejen v oblasti geodetických prací ale také kartografie a katastru nemovitostí a postaráme se o to, abyste neplatili víc peněz, než musíte. Pokud plánujete stavbu domu, neváhejte se na nás obrátit. Vyhotovíme vám veškeré potřebné podklady, které vás projekt potřebuje, od polohopisu a výškopisu stavebního pozemku až po výhledové poměty přilehlé komunikace.

Dům vám sice nepostavíme, ale postaráme se o to, aby ho měli na čem postavit jiní. Ideální čas, kdy začít řešit geometrický plán, je několik týdnů dopředu. Nicméně i pokud jste v časovém presu, zkusíme vymyslet řešení.