Nátěr umožní žít kovových stavbám i sto let

Nátěr umožní žít kovových stavbám i sto let

Nejen z praktických, ale také estetických důvodů natíráme ploty, zábradlí, fasády, dveře, fasády a jiné předměty z kovu, dřeva i jiných materiálů. Základní barvy se používají na impregnaci, mají konverzní, zpevňující a hydrofobující účinek. Pro ošetření podkladu s počínající korozí se používá například jednosložkový polyuretanový přípravek, který slouží také jako základ pro antikorozní nátěrový systém. Je vhodný hlavně tam, kde nelze otryskat ocelový podklad. Přípravek vytvoří ochranný povlak, aby povrch kovu nerezavěl, vytvrzený odolává i působení ropných látek. Některé přípravky jsou ředitelné vodou, vhodné na minerální podklady i dřevo.

Vrchní barvy jsou vodouředitelné, rozpouštědlové a antikorozní. Vodouředitelné svými vlastnostmi kompletují ochranné nátěrové systémy. Mají barierový účinek, mechanickou odolnost, rezistenci vůči chemickým látkám, odolnost proti vodě a vyšší životnost proti povětrnostním vlivům. Vrchní barva nátěrovému systému dodává také požadovaný vzhled. Akrylátové barvy jsou matné, polomatné, pololesklé nebo lesklé.

Barvy slouží především jako antikorozní ochrana. Kov za přítomnosti vody a vzdušného kyslíku koroduje a přechází do formy oxidu. Úkolem antikorozních nátěrových hmot je ochránit konstrukce, stroje, ocelové stavby a jiná zařízení a předměty. Díky nátěru se prodlouží životnost zařízení a jejich funkčnost. Když se při natírání dodrží určité zásady a podmínky, dá se organickými povlaky dosáhnout dokonce dlouhodobé ochrany kovových předmětů. Dokladem toho jsou některé ocelové stavby, například mosty a rozhledny, které slouží i sto let.

Dalším materiálem, který je nátěrem třeba ochránit, je dřevo. Pro jeho optimální ochranu je důležité znát strukturu konkrétního materiálu, jeho vlastnosti a chemické složení, a také vnější podmínky, kterým bude předmět vystaven. Dřevěný podklad, který již povětrnostním vlivům nějakou dobu odolával, je nutné nejprve ošetřit vhodným přípravkem proti dřevokaznému hmyzu, plísni a houbám. Potom se dřevo impregnuje a lakuje.