Jak si poradit se sršním hnízdem?

Jak si poradit se sršním hnízdem?

Pokud jsme majiteli rodinného domu se zahradou nebo máme v přírodě chalupu, může se stát, že se k nám na jaře nastěhují noví sousedé – sršni. Ti mají často ve zvyku stavět si hnízda těsně vedle našich obydlí, což nás většinou nenechá chladnými. Přestože však sršeň budí velký respekt zejména svou velikostí a hlasitým bzučením, jed, který produkují, je mnohem slabší než například jed vos či včel. Na druhou stranu bolí sršní píchnutí mnohonásobně více, než píchnutí od včely či vosy. Báchorky o tom, že sršní bodnutí může člověka zabít, však nejsou pravdivé. Smrtelnou dávku by lidskému organismu mohly způsobit až desítky či stovky bodnutí.

Nicméně pokud už si sršni udělají hnízdo poblíž našeho obydlí nebo dokonce na našem domě, je zapotřebí, to řešit. Pokud sršni bezprostředně ohrožují život a zdraví a jejich hnízdo se nachází na veřejném prostranství například poblíž mateřské školky či školy, zlikvidují jej bezplatně hasiči. Pokud se však hnízdo nachází na našem pozemku, nebo není shledáno nebezpečným, máme několik dalších možností, jak s problémem naložit. Nápomocná nám může být také příroda. Pokud se sršní hnízdo nenachází na frekventovaném místě, ale je například ve staré stodole, můžeme počkat do podzimu, kdy hnízdo vymírá. V září jej opouští pouze královna, která na jaře zakládá hnízdo úplně nové. Pokud tedy vyčkáme do podzimu, můžeme prázdné hnízdo bezpečně odstranit. Na jaře je potom třeba stejné místo zkontrolovat, jestli si tam sršni nebudují hnízdo nové. Tomu můžeme zabránit například také ucpáním spár a děr.

Pokud bychom chtěli zkusit hnízdo přesunout a sršně přitom nezlikvidovat, lze to pouze v případě, kdy hnízdo visí volně v prostoru, což se bohužel příliš nestává. Pokud je však tohle případ hnízda u nás na pozemku, můžeme se pokusit jej přesunout, nicméně ideálně jen v jarních měsících. V tomto období je totiž v hnízdě často jen královna, zatímco v létě už hnízdo obývají i dělnice a manipulace s hnízdem by tak byla nebezpečná.

Pokud si ani na jeden způsob netroufáme, můžeme zavolat na pomoc profesionály na deratizace. V tomto případě si však za odklizení hnízda zaplatíme, nicméně alespoň nebudeme riskovat naše zdraví.