Jak je to s prevencí?

Jak je to s prevencí?

Preventivní prohlídky by měly být nedílnou součástí péče o naše zdraví. Jak už to tak ale bývá, zatímco o druhé se staráme, sebe často zanedbáváme. Spousta lidí tak preventivní prohlídky odkládá tak dlouho, až se skutečně objeví nějaká zdravotní komplikace. Ani ta je často nedonutí lékaře navštívit hned. Výmluva je přece jasná – nemáme čas. Bohužel si ale většina lidí neuvědomuje, že čas, který stráví dvakrát do roka na preventivní prohlídce se ani vzdáleně nevyrovná času, jaký je bude při zanedbání zdravotní prevence stát léčení nemocí.

Výzkumy provedené v Evropské unii ukazují, že na preventivní prohlídky chodí častěji ženy než muži. Možná se muži cítí více pracovně vytížení, nebo se bojí a nebo jsou zkrátka ženy jen opatrnější. Nicméně sečteno a podrtženo je na tom Česká republika co se týče návštěvnosti lékařů oproti jiným zemím Evropské unie pořád poměrně dobře. Například v Řecku byl v roce 2017 podíl lidí, kteří k lékaři nechodí, celkem 61 % populace. Čeští občané zase uvádí, že svého lékaře navštívili za rok průměrně 1 až dvakrát.

Jednou z mnoha důvodů, proč někteří lidé podceňují preventivní prohlídky je fakt, že netuší, na které z nich mají ze zákona nárok zdarma. To, že se můžeme, a měli bysme, se nechat dvakrát do roka zdarma vyšetřit u zubaře, ví asi téměř každý. Větší zmatek ale nastává u prevence závažnějších onemocnění. Lidé často podceňují také onkologická vyšetření. I když mají ženy po 45.roku mamografická vyšetření ze zákona zdarma, absolvuje je pouze 45 % žen. Na druhou stranu všechno souvisí se vším. Kdyby ženy i muži navštěvovali pravidelně svého praktického lékaře, možná by se o možnosti takovýchto vyšetření a doporučení dozvěděli i od něj. Praktický lékař má totiž přístup k veškerým informacím o našem zdravotním stavu, včetně rodinné anamnézy, na kterou by měl při pravidelných prohlídkách brát zřetel. Díky tomu, že budeme našeho obvodního lékaře navštěvovat pravidelně, budeme mít větší přehled nejen o našem současném zdravotním stavu, ale také o nejlepším možné prevenci onemocnění, která nám potenciálně hrozí.