Zabouchli jste si klíče? Hlavně nepanikařte

Zabouchli jste si klíče? Hlavně nepanikařte

Lidé, kteří to nezažili na vlastní kůži, to znají alespoň z vyprávění svých známých. Zabouchnuté klíče od bytu už potrápily mnohé z nás, a i když se z podobných příhod stává postupem času zábavná historka, ve chvíli, kdy stojíme před zavřenými dveřmi svého bytu, často ne úplně šťastně odění, nám do smíchu moc není.

Lidé, kteří si zabouchnou klíče uvnitř bytu, se zpravidla dělí do několika skupin. Za šťastlivce se mohou považovat ti, kteří byli nachystaní k odchodu a zavřeli dveře dřív, než si stihli zkontrolovat obsah svých kapes nebo kabelky. V tomto případě stačí vzít telefon a vytočit číslo na zámečníka. V nezávidění hodné situaci jsou potom ti z nás, kteří ze dveří vyběhli v županu se smetím nebo vybrat poštovní schránku. Ti s sebou většinou nemají nic kromě papučí. Není potom úplně příjemné obcházet sousedy a prosit o půjčení telefonu, nebo se dokonce vydat zastavovat kolemjdoucí na ulici. Asi nejhorší chvíle však zažívá třetí skupina lidí, kteří kromě toho, že si doma zabouchli klíče, tam nechali taky malé dítě, domácího mazlíčka nebo třeba zapnutý sporák. Obzvláště v těchto chvílích potom chytáme paniku a máme tendenci jednat iracionálně. Většina z nás se tak často snaží dveře vyrazit, vypáčit nebo se pomocí nejrůznějších předmětů snaží otočit klíčovou dírkou. Většina dveří má však dnes tak vysoké zabezpečení, že by se skrze ně nedostal ani zkušený zloděj s několikaletou praxí, natož v dané chvíli neracionálně uvažující jedinec. Místo pokusů o vloupání se do vlastního bytu, bychom si tak měli zavolat na pomoc odborníka.

Marná snaha dostat se do bytu nám navíc může celou situaci ještě více zkomplikovat. Kromě toho, že jen oddálí pravděpodobně nevyhnutelný příjezd zámečníka, můžeme poškodit zabezpečení dveří. Tím ztížíme práci nejen zámečníkovi, ale také budeme dost možná nuceni investovat do nákladných oprav či koupit nové dveře.

Většina zámečnických firem funguje 24 hodin denně, takže by se nám nemělo stát, že budeme muset na otevření dveří čekat déle než pár desítek minut. Na zámečnictví se navíc nemusíme obracet jen ve stavu nouze, ale také například v případě, že potřebujeme poradit se zabezpečením našeho majetku.