Jaro je za dveřmi. Jak na údržbu zahradního nábytku?

Jaro je za dveřmi. Jak na údržbu zahradního nábytku?

Venku se pomalu ale jistě rozjařuje, a my už se vidíme v přírodě. Sotva ucítíme první teplé sluneční paprsky, už plánujeme výlety a procházky, jen abychom načerpali zpátky pozitivní energii, která nám v chladných dnech tolik chyběla. Nejen vášniví zahrádkáři, ale také obyvatelé rodinných domů se zahradou začínají pomalu vytahovat zahradní náčiní a chystají se na údržbu zahrady po zimě. Zahrada však není zdaleka to jediné, co si po měsících ležení ladem zaslouží naši pozornost. Postarat bychom se měli také o zahradní nábytek a nářadí, které čeká další „pracovní“ sezóna.

Zahradní nábytek je dominantou a chloubou nejedné zahrady. Venkovní posezení je místem, kde trávíme čas s přáteli, relaxujeme po náročném dni, nebo si užíváme čas s rodinou. Není tedy divu, že musí být schopen lecos vydržet. Na rozdíl od interiérového nábytku je totiž ten zahradní vystaven výkyvům počasí a povětrnostním vlivům. Abychom měli jistotu, že náš nábytek zůstane ještě pár sezón hezký a neztratí barvu ani tvar, je třeba mu dopřát důkladnou jarní údržbu. Utáhnout šroubky, nalakovat, naimpregnovat a mnoho dalších věcí, bez kterých se naše zahradní útočiště neobejde.

Existují v zásadě tři druhy materiálů, ze kterých může být zahradní nábytek vyrobený – kov, dřevo a plast. Pokud máme nábytek z plastu, spousta starostí s údržbou nám tím odpadá a vystačíme si prakticky jen se saponátem, vodou a houbičkou. Poté, co nábytek umyjeme bychom měli zkontrolovat jeho funkčnost. Pokud na nábytku objevíme nějakou prasklinu, je na čase vyměnit ho za nový kousek, jelikož plast se příliš opravit nedá. Naštěstí je nábytek z plastu poměrně levnou záležitostí.

Dřevo je materiál, který si žádá asi nejvíce péče. Pokud máme nábytek něčím natřený, měli bychom barvu obrousit a nanést novou vrstvu. Důležitá je také impregnace, která chrání dřevo před povětrnostními vlivy. Určitě neuděláme chybu, pokud dřevo opatříme i vrstvou přípravku proti houbám a plísním.

Také kovovýroba nám pomáhá vybavit zahradu. Z kovu se vyrábí nejen praktické zahradní nářadí, ale také dekorační prvky či právě zahradní nábytek. Ten je na údržbu také poměrně nenáročný, tedy alespoň do doby, než se na něm objeví koroze. V té chvíli musíme začít rychle jednat. Pokud je však kov v pořádku, stačí jej jen otřít navlhčeným hadříkem s troškou saponátu a začít používat.