Dopřejte plotu a zahradnímu nábytku po zimě nový lesk

Dopřejte plotu a zahradnímu nábytku po zimě nový lesk

První sluneční paprsky a alespoň částečně teplé dny vždy po dlouhé zimě lákají člověka, aby více času trávil venku. Zvláště potom ti, kdo mají vlastní zahrádky už od půlky zimy netrpělivě vyhlížejí, kdy přijde první oteplení, aby se mohli s novou vervou vrhnout na práce na zahradě. Jaro je totiž ideální dobou na opravy. Zatímco jste zahradní nábytek měli zazimovaný, plot nebo altán stále podléhají povětrnostním vlivům a rozmarům přírody a je potřeba je zkontrolovat případně opravit. A to i pokud jsou kovové, ty právě potřebují péči, aby vám opravdu vydržely po mnoho let a nepodlehli korozi. Ta nejen, že kazí vzhled, ale může vést až ke zničení plotu.

Proto je potřeba ho pravidelně ošetřit, ochrannou vrstvu zajistí nátěr, ovšem ještě předtím musí být povrchy upravené. Týká se to jak celokovových plotů, tak i konstrukcí u plotů dřevěných nebo podpěr od altánku. Brusným papírem nebo kovovým kartáčem (záleží na povrchu plotu, v obchodě vám určitě poradí) nejprve pečlivě odstraňte staré nátěry a stopy rzi. Poté je nutné povrch pořádně očistit a odmastit, k tomu využijte speciální odmašťovače na kovy. Nakonec můžete nanést barvu, volte určenou přímo pro kovy a s korozní ochranou.

Ovšem nejen plot, si po zimě zaslouží vaši pozornost. I když jste nábytek měli daný na zazimování někde uvnitř, je na jaře minimálně vhodné zkontrolovat všechny šroubky. Pokud by se vám nezdálo, v jakém je plot nebo nábytek stavu, je jaro ideální čas si ještě do léta a horkých měsíců při posezení na zahradě sehnat nový. Pokud toužíte po něčem unikátním, co mnohé vydrží, nebojte se obrátit na řemeslníka, který se zabývá kovovýrobou. Jedině tak budete mít zahradní nábytek nebo plot přesně podle vašich představ a s dlouhou životností.