Co jako rodiče můžete udělat pro spokojenost dětí ve školce?

Co jako rodiče můžete udělat pro spokojenost dětí ve školce?

Každý rodič chce samozřejmě pros své dítě je to nejlepší. Zvláště potom přihlášek do mateřské školky může být obtížně rozhodnutí a docházka také. Do teď jste byli zvyklí mít svého malého neustále při sobě, už je však čas, aby nastoupil do mateřské školy a vás jako rodiče zajímá, jak mu to můžete usnadnit a co vše zajistit pro spokojené dítěte? Předně adaptace dítěte na nový kolektiv je především na něm samotném a na jeho schopnostech a stupni vývoje. Je pravda, že vy jako rodiče můžete udělat mnoho, avšak i když vašemu prvorozenému se ve školce líbilo, nemusí to platit i pro jho sourozence.

V první řadě hraje roli výběr školky. Pořádně si přečtěte, jaký přistup má která školka a nevolte jen posle blízkosti k bydlišti. Jiná bude samozřejmě lesní školka, klasická školka nebo církevní školka. Toto rozhodnutí je především na rodiči, ovšem v čem hraje roli už i dítě, je příprava na školku samotnou. Pokud je možnost připravujte ho na školku, jakmile se ho chystáte do ní přihlásit. Běžte se podívat, jak si děti hrají na zahradě, na besídku sourozence nebo kamaráda a nevynechejte dny otevřených dveří. Důležitý je také rozvoj samostatnosti dítěte, nechejte ho se oblékat samotné, jíst příborem nebo si umět říct o pomoc. V školce mu tyto dovednosti v mnohém pomohou.

Při nástupu do mateřinky nezapomeňte učitelkám dát veškeré důležité informace o vašem malém a nebojte se s nimi komunikovat. Jakmile dítě do školky začne chodit, nezapomínejte ho podporovat, ptát se ho, jak se mu tam líbí a komunikovat s ním. Pokud se vám zdá, že dítě má nějaký problém nebojte se ho s učitelkami řešit, buďte však při tom konstruktivní. Zajímejte se o chod školky, čtěte si nástěnky, abyste věděli, co se ve školce zrovna děje, nebo kdy má jít třída na výlet.