Rok 2020 přináší některé daňové novinky

Rok 2020 přináší některé daňové novinky

Většina zaměstnanců se s vyplňováním daňového přiznání trápit nemusí, daně za ně může vyřídit mzdová účtárna firmy, ve které pracují. Podmínkou je podepsat prohlášení k dani a žádost o roční zúčtování. Zaměstnavatel potom může odečítat každý měsíc slevy, které měsíční zálohu na daň sníží. Jde o základní slevu na dani a případně daňové zvýhodnění pro rodiče na každé dítě. Když zaměstnavatel zaměstnanci nemůže provést roční zúčtování kvůli dalším příjmům, musí si pracovník podat daňové přiznání sám, a to nejpozději do 1. dubna. Tento den je zároveň posledním pro úhradu daně. Výjimku mají pouze ti, kterým daně zpracovává poradce. Daňové přiznání se dá podat osobně na finančním úřadu, poslat elektronicky nebo poštou.

Dobrou zprávou pro rodiče s malými dětmi je zvýšení slevy na dani za umístění dítěte do předškolního zařízení. Limit stoupl o 1150 Kč, takže za rok 2019 lze uplatnit na každé dítě tak zvané školkovné až ve výši 13 350 korun. Daňové novinky se dotknou také podnikatelů, kteří při výpočtu daňového základu uplatňují výdajové paušály. Ty jsou poměrně oblíbené, protože platit daň výdajovým paušálem je jednodušší, poplatník daně snadněji vypočítá a daňová povinnost může být u osob s nízkými skutečnými výdaji nižší. OSVČ mohou uplatnit výdajový paušál ve výši třicet, čtyřicet, šedesát nebo osmdesát procent. Nejvyšší mohou uplatnit zemědělci, majitelé lesů, vodních zdrojů a řemeslníci. Živnostníci si mohou odepsat šedesát procent, ostatní čtyřicet procent. Nejnižší výdajový paušál je z nájmu majetku. Maximální uplatnitelnou výší je pro rok 2019 částka dva miliony korun.

Kdo je z Hodonína, Kyjova, Veselí nad Moravou a okolního regionu, na vyplnění daňového přiznání si netroufá a nechce se dopustit omylu, může kontaktovat společnost Klimeš Consulting. Na trhu působí od roku 1996, zpracovává daně, vede účetnictví a navrhuje svým klientům ideální řešení na míru.