Za pravými frgály musíte na Valašsko

Za pravými frgály musíte na Valašsko

Snad každá země má svůj tradiční pokrm, na který se těšíte při cestování. Pro to, abyste však mohli poznávat netradiční pochoutky však nemusíte cestovat nikam daleko, i naše jednotlivé kraje, a především národopisné oblasti mají své kulinářské poklady. Jih Moravy má víno, Olomouc je proslavená tvarůžky, a na Valašku mají slivovici, kyselici, halušky a především frgály. Na poslední zmíněné na Valašku narazíte takřka na každém kroku, v restauracích, u stánků podél turistických cest a nesmí chybět na žádné slavnostní tabuli. Dejte si však pozor, pravý frgál může od roku 2013, kdy tyto “vdolky” získaly ochranu Evropské unie v podobě chráněného zeměpisného označení, vznikat jen na Valašku.

Pro ty, co frgály neznají se jedná o sladké koláče, které musí mít průměr 30 až 32 centimetrů a vážit 600 gramů. Plní se tradičně hruškovými povidly, povidly, tvarohem nebo mákem a ty pravé frgály by měly mít pouze jednu z těchto čtyř náplní. Netradičně velký průměr na koláče je daný historicky, koláč měl vyplnit celou plochu lopaty na které se jinak pekl chléb. Nově můžete najít “frgály” s jinými náplněmi, oblíbená je meruňková. Ta je však historicky nepřesná, meruňky v devatenáctém století, kdy recept na tento koláč vznikl na Valašku nerostly.

 

Koláče byly natolik oblíbené, že v případě, kdy nebyla úroda ovoce, udělali si je místní i naslano. Zvláštností, kterou dnes ochutnáte však jen málokde jsou frgály se zelím takzvané zelňáky. Další zajímavostí je název samotný, frgál původně znamenalo hanlivé označení spáleného a nepovedeného vdolku. Obzvlášť muži na Valašsku podle pověstí tak s radostí pojmenovávali všechno pečivo, protože měli raději maso.