Zadehtovaný komín je nebezpečnější, než si myslíte

Zadehtovaný komín je nebezpečnější, než si myslíte

Máte pocit, že doma pořád přikládáte do kamen, ale přesto příliš nehřejí? Při čištění jste narazili na nános sazí a mazlavou vrstvu, v nejhorším případě pozorujete i tmavé krápníkovité útvary? Pak máte zaděláno na pořádný problém, špatným pálením a podceněným pravidelným čištěním se vám v komíně usadil černý dehet. Pokud máte komín zadehtovaný, obyčejné čištění kartáčem a štětkou vám už nepomůže. Uvnitř komína stále zůstává černý pevný povlak z dehtu, který se při zahřátí taví a “prorůstá” i do cihlového zdiva. V takovém případě je každé topení v krbu hazardem, dehet se snadno vznítí a v extrémním případě zapálí celý dům.

Největším viníkem zadehtovaného komínu je spalování nekvalitního paliva, především mokrého dřeva. Přístup, že komín slouží jako odpadkový koš pak ubližuje nejen životnímu prostředí, ale právě i vašemu komínu a vystavujete se vyššímu riziku požáru. A pokud by vám toto riziko nepřišlo dost podstatné, zanesený komín také špatně táhne. Nejen, že se tak znehodnocuje palivo, které tolik nehřeje, ale především může vznikat oxid uhelnatý a pak mimo požár riskujete i zadušení se.

Tato nebezpečí jsou lehce omezena novou vyhláškou, která nařizuje jednou ročně si zavolat do kominictví a pozvat kominíka na kontrolu komína a případné čištění. Základní čištění komína pomocí štětky a dalších nástrojů můžete provést sami, také si můžete koupit speciální chemické čističe. Další metoda je strojní čištění, na které je třeba ohebná hřídel a aku vrtačka, avšak vhodné nástavce a správný postup nejlépe určí odborník a sami byste se do toho pouštět neměli. Někdy je však třeba přistoupit k vypalování komína, a to může provádět pouze kominík a musí o tom dát vědět místním hasičům. Vypalování komínů provádí například kominictví Válek.