Pravidelná strava je klíčem ke zdraví

Pravidelná strava je klíčem ke zdraví

K tomu, abychom se stravovali zdravě, nemusíme nutně jíst jen ovoce a zeleninu.  Ba naopak. Jestli je něco u správného stravování důležité, je to vyvážená strava.

Někteří lidé se také mylně domnívají, že zdravá strava je synonymem pro dietu. Tak tomu ale není. Je sice pravda, že pokud se naučíme jíst zdravě a naše tělo si navykne na pravidelný přísun potravin, může se to příznivě projevit i na našem zevnějšku. Neznamená to ale, že pravidelným a vyváženým jídlem budeme hubnout desítky kil měsíčně. Naše tělo se nám za takový krok odvděčí i jinak, a to například větším množstvím energie.

Pravidelnost je u správného stravování jedním z nejdůležitějších faktorů. Málokdo ví, že muži mají jíst jinak často než ženy. Ženy by měly něco sníst pětkrát denně, zatímco muži potřebují jíst šestkrát za den, a to ve 2 – 3 hodinových časových rozestupech. Strava do oběda by měla tvořit celkem 30 % z celkového denního příjmu. Konkrétně snídaně 20 % a svačina 10 %. Mezi oběd, odpolední svačinu a večeři se pak rozdělí zbylých 70 %. Oběd a večeře by měli mít každý 30 % a odpolední svačina stejně jako ta dopolední by měla tvořit 10 % denního příjmu potravin.

Někteří lidé se mylně domnívají, že pokud budou celý den hladovět a večer se nají, tak že tím zhubnou na váze. Bohužel to ale funguje spíše obráceně. Pokud tělo necháme celý den hladovět a nebudeme ho navykat na pravidelný přísun potravin, bude mít pocit, že si potom jakékoliv jídlo musí ukládat do železných zásob, tedy do tuků, aby v případě dalšího hladovění, mělo takzvaně „kde brát“.

Nemusíme jíst přímo saláty, ale každý den bychom měli k jídlu přidat alespoň malou dávku ovoce a zeleniny. Nejen že jsou ovoce a zelenina dobré na trávení a bohaté na vitamíny, ale absence ovoce a zeleniny navíc zdravotně zatěžuje náš organismus a utlumuje nás.

Nemusíme jíst tuny ovoce a zeleniny a úplně vynechat sladké z našeho jídelníčku, abychom mohli říct, že jíme zdravě. Zdravá strava má mnoho významů a hlavním klíčem k ní je především pravidelnost.