Budiž světlo. Ale jaké?

Budiž světlo. Ale jaké?

Vzhled interiéru není jenom o designovém nábytku, barvě stěn a materiálu podlah, ale také o osvětlení, které pokoji může dodat zcela jinou atmosféru. Každý se chce doma cítit pohodlně a pokud vám někdy vypadl proud, sami víte, že svítit si svíčkami není úplně to pravé. Dále i výběr osvětlení může ovlivňovat, jestli se vám v místnosti bude dobře pracovat nebo lépe usínat, a proto je potřeba světla vybírat s rozvahou.

Zpravidla platí, že by v místnosti nemělo být pouze jedno centrální světlo, ale i doplňkové a náladové osvětlení. Pro hlavní osvětlení se nejvíce hodí lustry nebo jiná výrazná svítidla, při jejich vzhledu berte v potaz dojem celé místnosti jinak se příliš ozdobný lustr stane její dominantou. Do menších místností, kde jsou nízké stropy se spíše, než závěsný lustr hodí plochý model přisazený ke stropu nebo zasazený do stropního podhledu. Množství světel potom volte podle toho, co v místnosti běžně děláte. Pokud si pravidelně čtete v obývacím pokoji na gauči a u stolu na druhé straně místnosti pracujete, pravděpodobně na ty místa budete potřebovat lampy. V ložnici myslete na to, že tam nejen spíte, ale pokud nemáte šatnu tak i ráno za umělého osvětlení vybíráte oblečení, proto zvolte světlo, které příliš nezkresluje barvy. V kuchyni si zase u linky potřebujete vidět pod ruce, na což se nejvíce hodí zářivka nebo LED osvětlení.

Mimo to záleží také na teplotě osvětlení, jakou zvolíte. Ta se uvádí v kelvinech a čím je tato hodnota vyšší tím chladněji světlo působí. Do místností, kde chcete relaxovat je vhodné zvolit světla teplá žluto-oranžová, případně je doplnit LED pásem pro atmosféru a náladu, a do místností, kde pracujete se zase více hodí chladné barvy zářivek. pokud si nejste jistá dalšími údaji, které najdete na zářivce, v obchodě se svítidly vám jistě poradí.