Kotel nebo centrální vytápění?

Kotel nebo centrální vytápění?

Většina z nás si ani neuvědomuje, jak důležité je v zimních měsících vyhřívání naší domácnosti. To, že stačí jedno otočení knoflíku na radiátoru a náš byt po chvíli prostoupí příjemné teplo, vnímáme jako naprostou samozřejmost. Existenci topných systémů tak začneme často vnímat teprve ve chvíli, kdy přijde výpadek. Zatímco světlo můžeme nahradit baterkami a svítilnami na mobilním telefonu, ani deset vrstev oblečení nám nemůže nahradit příjemné teplo domova, na které jsme zvyklí.

I když nám nikdo nemůže stoprocentně zaručit, že naše topení bude fungovat za všech okolností naprosto bez problémů a výpadky se nám vyhnou obloukem, můžeme se alespoň pokusit tyto nepříjemnosti minimalizovat správným výběrem zdroje vytápění, dodavatele energií a firmy, která nám topení zhotoví a nainstaluje.

V dnešní době existuje široká škála způsobů, jak v domě vytvořit a udržet příjemnou teplotu. Při výběru zdroje vytápění však z pravidla stojíme před základním rozhodnutím – využít centrálního vytápění, nebo si pořídit vlastní kotel?

Obě varianty mají své výhody i nevýhody a je čistě na našem uvážení, pro jakou z nich se rozhodneme. Zatímco při nákupu kotle musíme počítat s větší investicí, využití služeb veřejného připojení nás nic nestojí. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že obyvatelé bytových domů, kde se systém centrálního vytápění často využívá, se musí podílet mimo vlastní spotřebu také na „ztrátách“. Během přepravy do bytů část tepla totiž část tepla přijde nazmar a část tepla se musí použít také na vytopení společných prostor jako jsou chodby a sklepy. Nevýhodou je také, pokud máme sousedy, kteří přes zimu v bytě nebývají, a ten tak zůstane nevytápěný. O to více potom musíme na topení přidat my, jelikož v opačném případě by k nám do bytu šla přes vyhřáté stěny také část sousedova tepla. Vlastníci kotle musí zase počítat s tím, že veškeré výdaje za údržbu či opravy půjdou jen z jejich úspor.

Firma Wagner instalace s.r.o. nám s takovým rozhodováním může pomoci. Firma se mimo jiné zaměřuje právě na dodávky, instalace a montáže topení. Kromě vytápění v bytech a rodinných domech se společnost zaměřuje také na školky, školy, kulturní domy či průmyslové haly. Kromě odborného poradenství zařídí firma také instalaci zdrojů vytápění od plynových kotlů až po solární systémy.