Vesnice pořádá mezinárodní filmový festival

Vesnice pořádá mezinárodní filmový festival

Obec Vysokov leží v pohraničním průsmyku přibližně tři kilometry od Náchoda, na prudkých stráních hlubokého údolí. Je pravděpodobné, že právě poloha dala obci její jméno. Místním lidem, kterých žijí v obci asi čtyři stovky, i návštěvníkům se za dobrého počasí ve Vysokově nabízejí krásné výhledy na panorama Krkonoš a Orlických hor.

Vysokov vznikl jako osada při pomezní stezce, která vedla do tehdejšího Pruska. První zmínka o obci je z roku 1465, z dalších písemných zdrojů se dozvídáme, že v roce 1488 osadu s dvorem koupil Jan z Krucemburka. Ve Vysokově se v lomech těžil kámen, bylo z něho vybudováno například opevnění náchodského hradu, těžil se písek, byla tady vybudována vápenka a cihelna.

Obyvatelé Vysokova příliš lehký život neměli, a to zejména kvůli válkám, které je nemilosrdně postihly. První z nich byla prusko – rakouská. V roce 1866 došlo k prvnímu střetnutí vojsk právě na území Vysokova. Dodnes tady nacházíme velké i malé pomníky s hroby vojáků všech hodností a národností. Nejznámějším je „Myslivec“ od sochaře Quido Kociána s verši Jaroslava Vrchlického, nejmohutnějším třináct metrů vysoký žulový jehlan. Další lidé zahynuli za 1. světové války, v posledních dnech 2. světové války přes Vysokov utíkali němečtí vojáci.

Dominantou obce je kaplička, postavená ve 30. letech 20. století na místě vyhořelé kovárny. Nejen pěkná příroda láká do Vysokova milovníky turistiky. Vysokov je obcí velkých kulturních a společenských tradic, od začátku 20. století tady působily dva divadelní spolky, jejich činnost pokračovala i po druhé světové válce. Na přelomu 50. a 60. let se ve Vysokově konaly estrády pro děti i dospělé, objevily se i pokusy filmových amatérů. Dodnes se ve Vysokově na filmovém festivalu „Vysokovský kohout“ setkávají filmaři z Čech i ze zahraničí.