Železné hory ukrývají něco pro všechny

Železné hory ukrývají něco pro všechny

Železné hory, název jako vystřižený z fantasy knihy. A někdy opravdu mohou tyto hory ležící uprostřed naší republiky působit trochu nereálně. Zvlněné kopce ukrývají tajemné zříceniny, romantické hrady, vápencové lomy a pece ale i opuštěné vojenské kryty a technické památky. Pokud toužíte po klidné dovolené, kde můžete vidět opravdu mnoho rozdílných zajímavostí i navštívit nečekaná místa mimo hlavní davy turistů, pak jsou pro vás Železné hory tím pravým místem. Tím spíše, pokud se nebojíte cyklistiky, na kole je můžete stihnout projet křížem krážem za krátkou dobu.

Ideálním startem trasy může být romantický zámek Žleby. Původně gotický hrad se pyšní bohatými interiéry, jedinečným barokním divadlem s původním vybavením a zámeckým parkem s vodopádkem. Odtud se po červené turistické trase podél řeky doubravy, která v horkém létě může posloužit jako příjemné osvěžení, můžete vydat vstříc CHKO Železné hory. Z Ronova nad Doubravou, kde jsou historické domky i zámek můžete pokračovat buď po naučné stezce, neb si udělat zajížďku do pivovaru v Žlebských Chvalovicích. Po takové zastávce je však vhodné se v některé blízké obci ubytovat a udělat si pauzu. Další den byste cestou neměli minout Berlovu vápenku, kde se dozvíte víc o výrobě vápna. Tady je dobré na chvíli kolo odložit a vydat se na pěší túru do Lovětínské rokle a poté na vyhlídku Dívčí kámen. Dobrodruhy také láká tajupná zřícenina hradu Lichnice, který byl v minulosti dominantou Železných hor.

Možností kam jet dále máte mnoho, záleží, zda vás více lákají přírodní či technické zajímavosti. Vápenný podol opět přibližuje historii, nedaleko něj je opuštěný vojenský kryt a mnohé další. Jiným směrem leží vodní nádrž Seč, která je ideální k odpočinku, koupání i vodním sportům. Díky tomu je ideálním místem kde zůstat delší dobu. přes den vždy můžete vyjet na kole po okolí, prozkoumat hory, zříceniny nebo technické zajímavosti a po náročném výletě si odpočinete u vody.