Snili jste, že se stanete hasičem? Přidejte se k dobrovolníkům

Snili jste, že se stanete hasičem? Přidejte se k dobrovolníkům

Možná jste jako malí snili o tom, že až vyrostete stane se z vás hrdina, který zachraňuje životy, bojuje s ohněm a jezdí v autě s majáky. I pokud jste dospělí a dny trávíte prací v kanceláři nebo něčím úplně jiným a na svůj dětský sen stát se hasičem jste už úplně zapomněli, ale přesto vás ještě někde hluboko tato práce láká, ještě není pozdě. Nemusíte hned podávat výpověď abyste sis plnili sny, jsou i jiné možnosti. V úplně každé obci, od těch nejmenších se šedesáti obyvateli až po velká města totiž funguje sbor dobrovolných hasičů.

Přidat k dobrovolným hasičům se může opravdu každý, už pro děti od šesti let to je velmi často volnočasový kroužek – hasičský sport, kde si nejen udržují fyzičku, ale také se učí pracovat v týmu, efektivně a soustředit se na daný úkol. Pro starší a pokročilejší, kteří chtějí ke spolku pařit je poté vždy možnost se podílet na kulturním a společenském životě obce, který hasiči pomáhají udržovat a rozvíjet. Můžete se starat o administrativu, které není málo, pomáhat s pořádáním plesů, sportovních dnů nebo hasičských soutěží, záleží, co u vás v obci hasiči pořádají.

Být však vybrán mezi aktivní dobrovolné hasiče si žádá své úsilí. Koneckonců dobrovolní hasiči pomáhají těm profesionálním při hašení požárů, při povodních a jiných přírodních i ekologických katastrofách ale i při autonehodách. Někteří členové jednotky vždy drží 24hodinovou službu a musí být do pěti minut vyjet k zásahu. Další jednotka má poté za úkol být připravena do deseti minut. To si často žádá nutnost uvolnit se nepředvídatelně ze zaměstnání, a ne všichni zaměstnavatelé jsou z toho nadšeni. Mimo to je potřeba splnit celou řadu odborných kurzů. Nejlepší je se o podrobnostech informovat v místní hasičárně, a především si udržet své nadšení. Být dobrovolným hasičem vám přinese tolik nových zkušeností, že nebudete litovat.