Znáte všechny velikonoční tradice?

Znáte všechny velikonoční tradice?

I když venku je ještě bílo a Vánoce máme zatím v čerstvé paměti, pomalu ale jistě se blíží další svátek – Velikonoce. Zatímco v městských ulicích koledníků rok od roku ubývá, na vesnicích je tento svátek stále oblíbenou tradicí. Kromě barvení vajíček a mrskotu na Velikonoční pondělí se však na vesnicích dodržuje řada dalších velikonočních zvyků, které baví lidi bez rozdílu věku.

Kluci pletou pomlázku a holky zdobí vajíčka. Tyto dva nejvýraznější symboly Velikonoc jsou oblíbenou činností nejen dětí už po celé generace. Správná pomlázka by měla být vlastnoručně pletená z vrbových proutků a ozdobená barevnými stuhami. Mladé vrbové proutky mají přinést zdraví a mládí každé ženě nebo dívce. Počet uvázaných stužek na pomlázce potom značí, kolik dívek a žen pomlázka takzvaně „pomladila“. Vajíčka dostávají chlapci a muži od děvčat za vyšlehání. Jejich barva a vzhled je často spojený s regionálními a místními zvyklostmi. Poslední dobou však tradiční malovaná vajíčka nahrazují čokoládové dobroty pro malé a panák dobré pálenky pro dospělé koledníky.

Koledování je mezi chlapci a muži stále jednou z nejoblíbenějších velikonočních zvyklostí. Koledovat by se správně mělo od půlnoci do půlnoci, nicméně na spoustě míst v České republice chodí koledníci jen do pondělního poledne. Tradice říká, že domů by měli koledníci chodit jen za rodinou či velmi blízkými známými, zatímco na ulici mohou vyšlehat jakoukoliv ženu. Nejen proto na Velikonoční pondělí moc žen v ulicích neuvidíme.

Už méně dodržovaným zvykem je polévání vodou. Podle tradice mohou ženy a dívky v úterý ráno polít muže studenou vodou. Někde se dokonce místo vody používá levný, a ne příliš voňavý parfém. Vodou se tento den mají polévat i hospodářská zvířata, jelikož se věří, že je polití omladí a dodá jim sílu.

Zatímco mladé slečny na Velikonoce zdobí vajíčka, maminky a babičky pečou velikonočního beránka a mazanec. Těsto na mazanec by měly hospodyňky zadělávat na velikonoční neděli a mělo by být stejné jako těsto na vánočku.

Vzhledem k tomu, že jsou Velikonoce křesťanským svátkem, je jednou z tradic také návštěva kostela. Tam se schází věřící na Velký pátek, který je připomínkou dne smrti a ukřižování Ježíše Krista. Bohoslužba začíná většinou kolem 15 hodiny podle času, kdy Ježíš na kříži zemřel.