Na co si dát pozor při nákupu uhlí?

Na co si dát pozor při nákupu uhlí?

Spousta domácností dnes používá k vytápění uhlí. Jak by taky ne, když uhlí patří k nejlevnějším způsobům vytápění. Pro Českou republiku je uhlí tradiční a cenná energetická surovina, což je také důvodem, proč některé dotační tituly v České republice podporují instalaci kotlů na uhlí v domácnostech i ve firmách. Kotle, které fungují na uhlí, dnes navíc vypadají docela jinak než dřív. Ke kotli dnes nemusíme docházet přikládat 5x denně, ale jen zhruba jednou za tři dny. O nic jiného se starat nemusíme.

Do té doby, než začne venku přituhovat, si na zatápění většina z nás ani nevzpomene. Pokud však topíme uhlím, měli bychom si zásoby zajistit ještě před zimou. V období mrazů totiž doly téměř každoročně přerušují výdej uhlí, a tak se nám může stát, že v extrémním případě zůstaneme až týden bez paliva. Osvědčení prodejci uhlí by však pro tyto případy měli mít dostatečné zásoby v uhelných skladech a do této situace by se tak dostat neměli. Na druhou stranu za včasný nákup prodejci často zákazníky odměňují slevami či výhodnými akcemi.

Někteří lidé mají však tendenci nakupovat uhlí za co nejlepší cenu, která na ně vyskakuje na internetu nebo v akčních letácích. Ne každý druh uhlí se navíc hodí právě do našeho kotle či kamen, a tak by se mohlo stát, že „výhodným“ nákupem nakonec napácháme více škody než užitku. Osvědčení prodejci oproti tomu dbají na prvotřídní kvalitu uhlí, aby si nepoškodili pověst. Správný prodejce nám tak kvalitní uhlí nejen doporučí, ale také nám poradí s jeho správným skladováním a přikládáním. I když ceny u takových prodejců bývají o něco vyšší, můžeme si být jisti, že topíme přesně tím, co náš kotel potřebuje a neškodíme ovzduší. Při nákupu uhlí bychom si měli dát pozor také na podíl prachu v něm a také na to, jestli v uhlí nejsou kameny. Ty by mohly v kotlích a kamnech nadělat velkou škodu.