Samoobslužné prádelny v Česku nachází stále více příznivců

Samoobslužné prádelny v Česku nachází stále více příznivců

Obliba čistíren není v České republice příliš vysoká. Zatím co například Němci navštěvují čistírnu se svými kabáty a obleky pravidelně co půl roku, Češi se těmto zařízením spíše vyhýbají. Než abychom své oblečení museli pravidelně nosit na chemické čištění, raději si pořizujeme méně kvalitní kousky, které však můžeme bez větších obtíží vyprat doma v pračce. Podle statistik dnes tak čistírnu Češi průměrně navštěvují jednou za dva roky, zatímco ještě před pár lety se průměrný Čech v čistírně zastavil alespoň jednou za půl roku. Někteří jsou dokonce schopni donést kabát na vyčištění až po pěti letech používání, kdy už je špína na něm opravdu zažraná a letitá. To má za následek to, že chemických čistíren v České republice rok od roku ubývá.

Asi nejvíce jsou dnes čistírny využívány na čištění pracovních oděvů. Někteří lidé využívají také čistírnu peří. Technologie, kterou tyto čistírny používají, dokáže zbavit peří všech nečistot, bakterií a roztočů. Tyto služby nabízí například prádelna v Českých Budějovicích.

Zatímco čistírny jsou u nás využívány čím dál méně, roste u nás obliba samoobslužných prádelen, které jsme dříve znali spíše z amerických filmů. Místnost plná automatických praček a sušiček na veřejných místech, využívají především studenti. Většina z nich totiž žije na kolejích či v pronájmu, kde pračku nemají. Než prát špinavé prádlo ručně, nebo jej převážet často i přes půl republiky na vyprání k rodičům, raději využijí tohoto zařízení za pár peněz. Samoobslužných prádelen využívají také maminky na mateřské dovolené, které ocení především prádelny vybavené dětskými koutky, kde se děti během praní zabaví a ony si mohou v klidu vypít kávu nebo přečíst knížku.

Samoobslužných prádelen využívají i lidé, kteří pračku doma sice mají, nicméně chtějí ušetřit čas. Ne každý má navíc v domácnosti sušičku, a tak díky jejich využití v prádelnách ušetří spoustu času, které by jinak strávili věšením prádla. Zatímco se jim prádlo pere a suší, mohou si zajít na nákup nebo vyřídit další povinnosti v centru města. Častými zákazníky prádelen jsou cizinci, kteří jsou v České republice na dovolené, případně na studijním či pracovním pobytu. Zatímco pro nás je samoobslužná prádelna ještě stále něčím novým a exotickým, pro cizince z velkých metropolí je to už něco naprosto běžného.