Ucpaný odpad můžeme vyčistit i bez chemikálií

Ucpaný odpad můžeme vyčistit i bez chemikálií

Zatímco čištění kanalizace je poměrně složitá věda, na kterou je třeba si najmout odborníky, ucpaný odpad už někdy v domácnosti potrápil asi každého z nás. Hromadící se voda ve dřezu, umyvadle či vaně, která je doprovázená nepříjemným zápachem nám dává jasný signál o tom, že je „tam dole“ něco špatně. Zatímco v kuchyni jsou na vině často zbytky jídla, slupky či skořápky, v koupelně zase vlasy a chlupy. Ty se v odpadu postupně usazují a pomalu zahnívají, což může zapříčinit nepříjemný zápach kanalizace, který nepřebijeme žádná parfemovaná voda.

Než se rozhodneme zavolat na pomoc odborníka, měli bychom se pokusit odpad vyčistit sami. I když je totiž neodtékající odpad nepříjemnou komplikací, není třeba hned shánět instalatéra. Pokud nám navíc neodtéká voda například v koupelně, kterou běžně používáme, budeme problém potřebovat vyřešit rychle, což by nám čekání na instalatéra mohlo poměrně zkomplikovat. Když už by si navíc udělal čas v den, kdy mu voláme, mohlo by se jednat o takzvaný havarijní zásah, který by nás stál peníze navíc.

V supermarketu či drogerii najdeme spoustu různých přípravků, které slibují rychlé a efektivní vyčistění odpadu klidně i za pár minut. Pokud ale nemáme zrovna možnost se do obchodu dostat, nebo jsou obchody kvůli svátkům zavřené, nemusíme zoufat. Pomoci nám mohou i věci, které máme v kuchyni. Vyzkoušet můžeme například sůl. Tu nasypeme do odpadu a asi hodinu ji necháme působit. Potom odpad prolijeme horkou vodou. Tento systém funguje na stejném principu jako známý krtek. Pokud máme doma jedlou sodu a ocet, můžeme vyzkoušet i o něco sofistikovanější metodu čistění. K většímu sáčku jedlé sody, který nasypeme do odpadu přilijeme hrnek octa a po patnácti minutách opět zalijeme horkou vodou. Místo jedlé sody nám může posloužit také prášek do pečiva.

Spousta lidí však při čistění odpadu nedá dopustit na starý dobrý zvon. Ten vytvoří silný tlakový ráz, který ucpaný odpad prorazí. I zde bychom se však měli držet správného postupu. Umyvadlo, dřez či vanu nejprve zašpuntujeme a zhruba do poloviny ho napustíme horkou vodou. Mokrým hadrem potom ucpeme přepadovou vpusť a umyvadlo odšpuntujeme. Poté zvon nasadíme na odtok a vytvořením podtlaku se odpad snažíme postupně protáhnout.