Co vás čeká u gynekologa v těhotenství

Co vás čeká u gynekologa v těhotenství

Pozitivní výsledek domácího těhotenského testu je momentem, kterého se mnoho žen nemůže dočkat a toužebně ho očekává. Pokud i vy jste u sebe odhalila takovýto výsledek a hned byste se nejraději sbalila a vydala za svou gynekoložkou, aby vám radostnou novinu potvrdila a dostalo se vám prvních vyšetření o zdraví vašeho miminka, nemusíte příliš spěchat. V prvních dnech ani lékař nedokáže těhotenství potvrdit, a tak se doporučuje, že vhodný čas ho navštívit je zhruba dva až tři týdny po vynechání menstruace a měla byste to stihnout dříve než do 12. týdne.

A na co se tedy připravit a co vás čeká, jakmile se poprvé vydáte do ženské ordinace s tím, že jste těhotná? Vaše lékařka vám bude klást velmi osobní otázky, proto se ujistěte, že chodíte k někomu, komu důvěřujete a u koho je vám příjemně, přece jen, následujících devět měsíců tam budete chodit často. Je třeba určit rodinnou anamnézu, a to i ze strany partnera, lékař potřebuje znát váš životní styl a další. Poté vám změří váhu a tlak, pokud zpočátku vlivem hormonální změny trochu zhubnete, neděste se, váha začne výrazně přibývat až od šestého měsíce těhotenství.

Také je třeba odebrat moč a krev, je třeba určit krevní skupinu a Rh faktor. První ultrazvuk, na který se mnoho maminek těší už dlouho, potvrdí těhotenství a určí polohu a uhnízdění vajíčka, vyloučí mimoděložní těhotenství a kolem osmého týdne již dokáže potvrdit srdeční činnost plodu. Od lékařky také dostanete těhotenskou průkazku, kam se budou zaznamenávat výsledky všech vyšetření a měla byste ji mít stále u sebe. Lékařka vám také hned při první návštěvě řekne, co vše vás čeká, jaká vystoupení absolvujete a jak často máte chodit na kontroly. Nebojte se, nejste na to sama a pokud si dobře vyberete lékařku, můžete se spolehnout, že jste v těch nejlepších rukou.