Kdy se obrátit na personální agenturu?

Kdy se obrátit na personální agenturu?

V dnešní době není o pracovní nabídky nouze. Potencionální zaměstnanci jsou tak v situaci, kdy si na trhu práce mohou poměrně vybírat. To samé už se nedá tvrdit o zaměstnavatelích, kterým byť se v emailových schránkách množí životopisy uchazečů, na samotný pohovor už dorazí jen určité procento z nich a po pohovoru odpadne další část. Někteří to dokonce nechají zajít tak daleko, že těsně před podpisem smlouvy napíší zaměstnavateli email, že dostali lepší pracovní nabídku a o práci již zájem nemají. Schopnosti některých lidí, kteří na pohovor dorazí a o práci mají vážný zájem, navíc mnohdy neodpovídají jejich životopisu. Nejen časová náročnost shánění nových zaměstnanců tak firmy vede často k tomu, že si najmou personální agentury.

Ty mají za úkol najít na trhu práce firmám zaměstnance požadovaných profesí a kvalifikací. Navázání spolupráce s personální agenturou má pro zaměstnavatele také další výhody. Kromě toho, že jim ušetří spoustu námahy a ztraceného času při výběru možných uchazečů, zajistí také profesionální zaškolení nových zaměstnanců, za které nese zároveň plnou zodpovědnost. V případě nějakých komplikací či nespokojenosti firmy se zaměstnancem, mu za něj agentura zajistí náhradu.

Pokud si firma hledá stálého zaměstnance nebo shání někoho na vedoucí pozici, pravděpodobně si daného člověka bude chtít vybrat a prověřit sama. Na pracovní agentury se zaměstnavatelé obracejí spíše v případech, kdy shání lidi na sezónní práce, příležitostné brigády nebo třeba záskoky za nepřítomnost stálých zaměstnanců. Prostřednictvím agenturního zaměstnávání tak do firmy často přichází jen na předem vymezenou dobu.

Personální agentura může pomoci nejen zaměstnavatelům najít vhodné zaměstnance, ale pomohou zajistit práci také uchazečům, kterým se už delší dobu nedaří najít stálé místo. Není totiž vyloučeno, že pokud se ve firmě osvědčí, může jim být nabídnuto stálé místo. Člověk, který shání práci absolvuje nejprve úvodní pohovor v agentuře, kde se sloučí jeho požadavky s možnými nabídkami pracovních míst, následně se zaregistruje a agentura mu poté najde odpovídající uplatnění. Asi jediný hlavní rozdíl, kterým se liší hledání práce přes agenturu od poptávání práce přímo u konkrétní firmy je, že zaměstnanec podepisuje smlouvu s agenturou, nikoliv přímo se zaměstnavatelem. Ten si jej totiž od agentury pouze „pronajímá“. Kromě zprostředkování práce a pracovníků nabízí agenturní firmy také školení.