Jak často bychom měli malovat?

Jak často bychom měli malovat?

Kdo z nás nikdy nemaloval. Ať už se nastěhujeme do nového bytu, který si chceme zařídit podle našich představ, nebo si koupíme byt starý, který si žádá řadu úprav, malování se zkrátka nevyhneme. Jak často je ale ideální barvy v interiéru obměnit a může to mít vliv i na něco jiného než jen na estetickou stránku bytu?

Malovat každý měsíc by asi byla zbytečná ztráta času a peněz, která by se po nějaké době jistě odrazila i na kvalitě nátěru, kterého každá zeď snese jen omezené množství. Na druhou stranu ani malování jednou za deset let není ideální. Do staré malby se totiž zachytávají nečistoty a prach a skvěle s v ní daří také bakteriím. Po čase se tak může zejména ve vlhkých částech našeho bytu na zdech objevit plíseň, která nejen že nepříjemně zapáchá a kazí estetickou stránku našeho bytu, ale také působí nepříznivě na naše draví. Výpary z plísně mohou způsobit vznik alergií a astmatu, poškodit sliznici dýchacích cest, či podráždit oči a pokožku. Vzhledem k tomu, že doma trávíme velkou část života, pravidelná výmalba by měla být také v zájmu našeho zdraví.

Byt bychom měli malovat ideálně každých 5 let. Pokud však máme děti nebo domácí mazlíčky, je lepší výmalbu opakovat každé dva roky. Interval bychom měli zkrátit také v místnostech, kde se více práší.

Samozřejmostí by měla být nová výmalba také v případě, že se stěhujeme do nového bytu. I když se nám barva stěn líbí a nemáme v plánu ji nijak měnit, nemůžeme si být jisti, jak dlouho na ní nátěr je. Vždy je tak lepší začínat s „čistým štítem“ a nátěr provést nanovo. O nové výmalbě bychom měli uvažovat také v případě, že se nám má narodit miminko. To totiž kolem sebe potřebuje obzvlášť sterilní prostředí. Vymalovat bychom tak měli minimálně v místnosti, kde bude mít náš malý přírůstek postýlku nebo dětský pokoj. Je dobré barvy na stěny natřít s větším předstihem, aby nebyly stěny v době příchodu miminka ještě cítit barvou. Pokud chceme mít jistotu, že nám nátěr vydrží dlouho hezký a barva na stěně bude skutečně odpovídat našim představám, je rozhodně lepší najmout si na malířské práce profesionála.