Základy etikety v restauraci

Základy etikety v restauraci

Restaurace je místem, kde se velmi často setkáváme s ostatními. U dobrého jídla se přece nejlépe navazují vztahy. Ať už jde o pracovní schůzky, romantické chvíle nebo posezení s přáteli, každý by měl ovládat aspoň základy etikety stravování. Není třeba před pracovní schůzkou v restauraci nebo před prvním rande s vysněnou polovičkou biflovat etiketu jako na schůzku s anglickou královnou, ale minimum, i když ho mnozí mohou pokládat za zastaralé, je základem dobrého chování.

Předně už jen výběr samotné restaurace, pokud jste vy “hostitelem” hraje významnou roli. Pokud víte, že ten, s kým se máte sejít si potrpí například na asijskou nebo indickou kuchyni, není problém takovou restauraci zvolit, naopak zapůsobíte. Pokud však nevíte, je nejspolehlivější zvolit tradiční českou restauraci, kde si vybere každý. Dveře otevírá vždy muž anebo níže společensky postavená osoba a měla by je podržet a opět zavřít. Ovšem podle staré tradice, kdy byly restaurace nebezpečným místem, by měl první vejít muž, nebo níže postavený. Muž by měl ženě vždy pomoct z kabátu, přidržet jí židli a usedat jako druhý. Pokud jde o pracovní schůzku, nechte výše postaveného ať si vybere místo a usedněte až po něm.

Jídlo si vybírá a objednává každý sám, první říká žena nebo výše postavený své přání. Zeptat se číšníka na doporučení nebo na název neznámého jídla není nic špatného, naopak v lepších restauracích se to předpokládá. Pokud je součástí přípitek, sklenka se drží za stopku a druhému se při ťuknutí dívá do očí. S pivem se ale neťuká, jen se pozvedne sklenice. První také začíná jíst žena. Při jídle je vhodné udržovat konverzaci a dávat tak najevo, že vás druhý zajímá víc než jídlo. Pozor však na mluvení s plnou pusou, na skákání do řeči nebo prskání.

Jídlo by kromě obchodních schůzek měl vždy platit muž, ovšem doba pokročila a je vhodné to od něj neočekávat ale domluvit se předem nebo se případně vyrovnat následovně, rozhodně se však před číšníkem nedohadujte o placení. Pokud se jedná o obchodní schůzku, může platit i žena. Spropitné by vždy mělo činit deset procent z ceny jídla.