Externí účetní nebo zaměstnanec firmy? Podle čeho se rozhodnout?

Externí účetní nebo zaměstnanec firmy? Podle čeho se rozhodnout?

Podnikání s sebou přináší velkou míru zodpovědnosti, a to zejména vůči zaměstnancům. Podnikatelé, kteří mají vlastní zaměstnance, jsou totiž zodpovědní nejenom za to, aby si vydělali peníze pro sebe, případně pro svou rodinu, ale také aby měli dost na výplaty pro jejich podřízené. S otázkou peněz jsou v podnikání spojené také odvody daní, které jsou mnohem složitější než ty, které řeší jen fyzické osoby. A vzhledem k tomu, že ne každý podnikatel musí mít nutně vystudovanou ekonomickou školu, nepostradatelnou osobou je pro každou firmu účetní.

Pokud s podnikáním začínáme a účetní si teprve hledáme, stojíme před důležitou otázkou. Budeme chtít pouze externí účetní, nebo účetní ve firmě přímo zaměstnáme? V současné době je jen zhruba jedna třetina účetních zaměstnaná ve firmě. Služeb účetních tak podnikatelé využívají spíše externě. Pokud si nejsme jisti, jaká varianta bude ideální pro nás, respektive pro naši firmu, existuje pár kritérií, které nám mohou pomoci se rozhodnout. Prvním z nich je velikost firmy. Pokud máme firmu o třech zaměstnancích, pravděpodobně je pro nás zbytečné k nim zaměstnat ještě účetní. Pokud už ale vedeme větší společnost, kde je i několik desítek zaměstnanců, každodenní přítomnost účetní na pracovišti by pro nás mohla být výhodou. Výhodou interní účetní je hlavně její přehled o tom, co se děje ve firmě, což usnadní práci na obou stranách. Doklady a mzdové náležitosti řeší navíc účetní v průběhu celého měsíce a kdykoliv je něco nejasného, můžeme se s ní poradit osobně místo často zdlouhavé a komplikované komunikace na dálku.

Firmám s velkým počtem zaměstnanců může pomoci také externí účetní, která se bude zabývat pouze zpracováním mezd, které by interní účetní nemusela kvůli dalším povinnostem a velkému počtu zaměstnanců stíhat. Mzdové účetnictví navíc vyžaduje také speciální odbornost v dané oblasti.

Za zvážení stojí také finanční náklady, které jsme schopni a chceme za práci účetní investovat. Finanční náklady na účetní, která je ve firmě zaměstnaná, jsou pochopitelně vyšší než při externí spolupráci. Kromě finančního ohodnocení za odvedenou práci účetní musíme navíc platit účetní software, školení či IT vybavení.