Do lékárny nejen s receptem

Do lékárny nejen s receptem

Kdysi se chodívalo do lékárny jen pro léky na vystavené recepty. Dnes je situace úplně jiná, lidé sem přicházejí mnohem častěji i pro léky ve volném prodeji, potravinové doplňky, vitamíny, léčebnou kosmetiku, čaje, zubní pasty a kartáčky, výživu pro děti, zdravotní obuv, kompenzační pomůcky, čistící prostředky na umělý chrup a další věci. Některé lékárny se snaží vycházet i majitelům domácích mazlíčků, zejména psů a koček, a nabízejí i léčiva pro zvířata.

Do lékárny si zkrátka dnes lidé chodí koupit různé zboží, které souvisí se zdravím. Vědí, že jim odborné a dobře míněné rady poskytne k tomu vyškolený a vzdělaný personál lékárny. Lékárníci mají dokonalý přehled o preparátech, které jsou v současné době na trhu. Poradí například důchodcům, kteří si přijdou vyzvednout lék a zjišťují, že doplatek je pro ně příliš vysoký. Často se dají totiž najít léky se stejným složením a přitom za mnohem nižší doplatek. Podobně lékárníci radí i při nákupu potravinových doplňků. Pro laika bývá těžké posoudit, co je výhodnější. Různé preparáty mohou mít různý obsah účinných látek, záleží také na počtu tablet a velikosti balení.

Mladé lidi trápí akné, někteří lidé snesou na své pokožce jen některé krémy, jiné jim způsobují ekzémy a vyrážky. V lékárně se mohou poradit, co je pro ně nejvhodnější.

Lékárny nabízejí také kvalitní prostředky na čištění zubů, kromě běžných typů kartáčků také méně obvyklé se speciálním hlavicemi, využívané hlavně na hůře dostupné stoličky, dentální nitě a kartáčky na mezizubní prostory.

Zdravotní obuv je pohodlná, nezpůsobí otlaky ani odřeniny a lze ji nosit celý den, aniž by její majitel pocítil bolesti nohou nebo zad. A přitom má moderní a pěkný střih, jen zasvěcený pozná, že jde o zdravotní, nikoli běžnou obuv, koupenou v některém z modních obchodů.