Kdo nám může pomoci s péčí o stárnoucí příbuzné? Možností je spousta

Kdo nám může pomoci s péčí o stárnoucí příbuzné? Možností je spousta

Průměrný věk dožití se v posledních letech neustále zvedá. Lepší zdravotní péče, nové technologie a nové možnosti a vědomosti, jak se co nejlépe starat o náš životní styl způsobují, že jsme dnes schopní dožít se opravdu vysokého věku, o kterém se lidem před dvěma sty lety ani nesnilo. Podle údajů Statistického úřadu bude žít v České republice v roce 2035 zhruba půl milionu osob ve věku nad 85 let.

Vysoký věk s sebou však bohužel přináší také řadu komplikací a zdravotních omezení. Vyšší míra únavy, bolesti kloubů a snížená hybnost jsou věci, kterým se ve stáří nevyhne asi nikdo z nás, spousta lidí v takto vysokém věku však trpí také mnohem vážnějšími problémy jako je například demence. Člověk s takovou diagnózou se zkrátka neobejde bez pomoci okolí. Alzheimerova choroba však nemusí být jediným důvodem, proč potřebují staří lidé pravidelnou péči. Spousta z nich, byť jsou mentálně naprosto v pořádku, již nezvládá běžné úkony, jako uvařit si jídlo, nebo zajít na nákup. Nepřetržitá péče o seniora však může být pro rodinu často problematická, a tak se můžeme ocitnout před otázkou či našeho příbuzného neumístit do domova pro seniory.

Ubytování pro seniory v domově však není jedinou variantou, jak našim stárnoucím rodičům či prarodičům zajistit potřebnou péči. Pokud nejsme z nějakého důvodu schopni se o ně postarat sami, máme na výběr hned několik možností. Rozhodovat bychom se však měli s rozmyslem. Ne každá alternativa může vyhovovat všem, a tak bychom kromě našich preferencí měli brát v potaz především potřeby seniora. Na druhou stranu musíme bohužel přihlížet také k jeho fyzickým možnostem a schopnostem. Pokud si senior nezvládne sám ani dojít na záchod a bude nám tvrdit, že mu stačí, když mu bude chodit někdo nakupovat, budeme muset udělat rozhodnutí za něj.

Nicméně domov pro seniory dnes nemusí být jediným řešením. Pokud se o naše stárnoucí rodiče či prarodiče nemůžeme starat sami, ale nechceme je vytrhávat z jejich přirozeného prostředí, můžeme jim zajistit domácí pečovatelku. Podle vyjádření doktora o stavu seniora můžeme od státu na takové služby dostávat příspěvek ve formě sociální dávky. Pokud se o seniora chceme starat sami, nicméně nemůžeme si dovolit dlouhodobě opustit zaměstnání, mohou pomoc denní či týdenní stacionáře. Během doby, co jsme v práci, zde může senior zůstat, a kromě základních potřeb může využít také například rehabilitace, které zařízení nabízí. Další alternativou, kterou můžeme k péči o seniora využít je takzvaná odlehčovací služba. Tu můžeme využít například v době, kdy chceme jet s rodinou na dovolenou a nemáme nikoho, kdo by se zatím o naše rodiče či prarodiče postaral. Seniorovi je tak na několik dnů zajištěna terénní pečovatelská služba či je mu na danou dobu zajištěn pobyt v domově pro seniory.