Nezapomeňte odvzdušňovat radiátory

Nezapomeňte odvzdušňovat radiátory

Topná sezona je v plném proudu, téměř ve všech domácnostech jedou radiátory na plné obrátky a teplo domova je komfort, na který jsme zvyklí. Pokud se vám však zdá, že topení netopí tolik jak by mělo, podivně v něm bublá, píská a šplouchá, a i když máte teplotu nastavenou na nejvyšší možnou, topení je téměř studené, pak je velmi pravděpodobné, že na vině je vzduch v topení a je nutné ho odvzdušnit. Vzduch se do systému radiátorů dostává společně s vodou a zabraňuje topení jet na plný výkon. To může způsobit zvýšení spotřeby tepla až o jednu čtvrtinu a tím i zvýšená nákladů, proto odvzdušňování topení nepodceňte před samotnou sezonou ale i v jejím průběhu.

Odvzdušnění radiátorů je velmi jednoduché a měl by ho zvládnout každý. V podstatě jde jen o to, že otočíte odvzdušňovacím ventilem doleva a hned poté, co přestane syčet unikající vzduch a začne plynule odtékat voda ho opět zavřete. V praxi pro to potřebujete odvzdušňovací klíč na radiátory, který seženete v každém železářství a slouží pro povolení ventilu, hodit se vám bude i hadr a kelímek na vodu, aby voda odtékající z topení neskončila na koberci. Vhodné je u rodinného domu začít radiátory ve spodních patrech a postupovat nahoru, při vypouštění vzduchu je třeba si dávat pozor na opaření. Proces je dobré asi po půl hodině zopakovat a nechat odkapat asi půl decilitru vody.

Někdy se však může stát, že ani odvzdušnění radiátorů nepomůže a některý z nich stále topí méně. V takovém případě je nejlepší pozvat si někoho, kdo se zaměřuje na instalatérské práce v oblasti voda, topení a svému oboru rozumí. Pravidelně je také vhodné provést kontrolu topení a pořádně je vyčistit.