Proč se vyplatí přejít na plynové topení

Proč se vyplatí přejít na plynové topení

Není nad to se vrátit z procházky na svěžím, ale ledovém zimním vzduchu zpět do tepla domova. Při příchodu příjemně brní zčervenalé tváře a nohy se nejlépe zahřívají položením na teplý radiátor. Pokud vám však poslední zmíněné dělá vrásky s náklady na teplo a chodíte i doma raději ve dvou mikinách a s teplými ponožkami, pak není zcela od věci se zamyslet nad změnou vytápění pro příští sezonu. Moderní plynové kotle s vysokou účinností vám vrásky s účty tolik dělat nebudou.

Topení plynem je totiž velmi ekonomické ale i ekologické a pohodlné. Požadavky na plynové kotle jsou velmi přísné, takže nemusíte mít obavu ani o svou bezpečnost kterou podporují i pravidelné revize plynu. Díky nim je možné také získat delší záruku u některých výrobců, a tak se vám vyplatí nejen pro pocit bezpečí. Obzvlášť oblíbené v posledních letech jsou kondenzační plynové kotle, které využívají kondenzačního tepla a jejich účinnost může dosahovat až 108 %. Ta spolu s nízkými náklady za plyn oproti například elektřině je důvodem toho, že i přes vyšší pořizovací cenu za montáž plynového topení a kotle se vám tato investice velmi brzy vrátí. Pokud máte dům vhodně zateplený a pořízená vhodná okna, pak se vám tyto náklady mohou vrátit už během pěti let provozu kotle. Za jediné nevýhody tohoto druhu vytápění je tak možné považovat právě pořizovací náklady, nutnost mít plynovou přípojku a vhodný komín a provádět revize.

Výčet výhod plynových kotlů však nekončí, jejich přednost spočívá také v dobré regulovatelnosti, díky které se dají připojit k různým druhům topných soustav, ať už k radiátorům nebo na podlahové vytápění. Pokud je celá topná soustava dobře navařená, je možné ke kotli připojit i doplňkový zdroj tepla jako je solární panel nebo krb.