Na strojní vybavení se dají získat dotace

Na strojní vybavení se dají získat dotace

Zatímco dříve odváděli všechnu práci lidé jen s jednoduchými nástroji, dnes je situace ve většině průmyslových podniků přesně opačná. Bez strojního vybavení si už ani chod průmyslových podniků nejde představit a lidé dělají jen minimum práce oproti dřívějšku. Tím ovšem pro každého, kdo chce začít podnikat ve výrobě vzniká nutnost nemalé počáteční investice. A ani ti, co již mají zaběhlé podniky se nevyhnou modernizaci svého strojního vybavení, aby udrželi krok s ostatními moderními podniky a všemi předpisy a požadavky kladenými na bezpečnost. Staré stroje jsou také mnohdy velmi náročné na spotřebu energie a z ekonomického hlediska vychází lépe pořídit nové.

Pro mnoho podniků, obzvlášť těch menších však ona počáteční investice může být problém, a tak se například jimi navržené výrobky, pro které je však třeba moderních obráběcích strojů nebo jiného vybavení, nezačnou nikdy vyrábět. Právě na to je však možné získat dotace a rozjet tak svůj nápad. Co se týká dotací na strojní vybavení, je pod Operačním programem Podnikání a konkurenceschopnost hned několik možností, jak je získat. Inovujete a máte právě nějaký originální nápad, který potřebujete uvést do výroby? Pak je pro vás ideální program inovace, které vám umožní konečně vyrábět vlastní výstupy. Můžete takto získat soustruhy, CNC stroje, brusky a další nezbytné vybavení.

Pokud chcete založit centrum průmyslového výzkumu a vývoje, nebo dále rozvíjet to stávající, pomůže vám program nazvaný potenciál, díky kterému můžete získat stroje nezbytné pro firemní výzkum a vývoj. Co je však pro malé a střední podniky nejvíce užitečné, je program technologie, díky kterému mohou získat dotaci na nákup nových výrobních strojů. Nakonec ještě stojí za zmínku program úspory energie, který má pomoct získat technologie, které povedou ke snížení energetické náročnosti provozu.