Co dělat, když vám někdo odře auto

Co dělat, když vám někdo odře auto

Věčně přeplněná parkoviště před obchodními domy, problém s podélným parkováním v centru, nebo krkolomné manévrování s vozem v podzemní garáži. To jsou nepříjemnosti, které čekají všechny řidiče. Teď před Vánocemi je situace ještě horší, všichni na poslední chvíli shánějí dárky, ve vzduchu je nervozita a zabrat místo na parkovišti rovná se téměř boji o přežití. Potom není divu, že velmi často dochází k odření nebo srážce auta. I prosté “ťuknutí” vozu na parkovišti je považováno za dopravní nehodu a ta se řadí mezi druhý nejčastější typ nehod. Váš vztek poté, co najdete na voze škrábanec a viníka ani lísteček už ne, bývá zpravidla přímo úměrný tomu, jak nový a drahý máte vůz. Co v takové situaci tedy můžete dělat a jak postupovat?

Pokud máte štěstí, a viník se ke svému prohřešku přizná, pak se buď můžete domluvit jen ústně, nebo sepsat záznam o dopravní nehodě ve kterém co nejpodrobněji popíšete celou situaci. Před tím, než půjdete v takovém případě na pojišťovnu vůz neopravujte s autoklempířskými pracemi a lakováním ještě počkejte. Svízel je v tom, že pokud máte havarijní pojištění, škoda způsobená odřením vozu bývá většinou menší než částka spoluúčasti, kterou pojišťovna automaticky odečítá. Některé pojišťovny však nabízí připojištění i pro tyto případy.

Když je viník neznámý a parkování není střežené kamerami, nebo není velká šance, že nehodu někdo viděl, ve většině případů vám ani policie moc nepomůže. V případě videozáznamu ano, pak ho může vymáhat na majiteli stání a viníka vypátrá, jinak s vámi však jen sepíše hlášení o nehodě. Nakonec vám nezbude, než vyhledat autolakovnu a autoklempířské práce a nechat vůz opravit. Často se totiž nejedná jen o kosmetickou vadu, u hlubokých škrábanců hrozí přímo koroze karoserie. Jediné, co můžete dělat, je snažit se takovým situacím vyvarovat, parkovat s rozvahou, dobře si vybírat místo ke stání a nakonec je otázka, zda se vám nevyplatí postavit vůz na parkoviště hlídané kamerami, kde je možné viníka dohledat.